'Rad je imel svoj saksofon, rad je imel naše oboževalce in vsakokrat, ko je stopil na oder, dal vse od sebe,' je o dolgoletnem prijatelju zapisal Bruce Springsteen. Foto: EPA
'Rad je imel svoj saksofon, rad je imel naše oboževalce in vsakokrat, ko je stopil na oder, dal vse od sebe,' je o dolgoletnem prijatelju zapisal Bruce Springsteen. Foto: EPA
Clarence Clemons
Clarence Clemons je nastopal tudi z zasedbami, kot sta Grateful Dead, Jerry Garcia Band, legendarnim Ringom Starrom in njegovim All Star Bandom, snemal pa z izvajalci Aretho Franklin, Royem Orbisonom in Jacksonom Brownom. Foto: EPA

"Njegove izgube ni mogoče opisati in počaščeni ter hvaležni smo, da smo ga poznali in imeli priložnost skoraj štirideset let stati ob njem," je ob žalostni novici The Boss zapisal na svoji spletni strani.
Glasbenika sta začela sodelovati leta 1971 in Clemons, zaradi svoje reprezentativne postave znan kot Big Man, je postal vodilni član spremljevalne zasedbe, ki je postala znana kot E Street Band. Njegove znamenite 'solaže' na saksofonu dajejo prepoznavni pečat Springsteenovim skladbam, kot so Born to Run, Jungleland, Prove It All Night, Tenth Avenue Freeze Out in Badlands.
Steven van Zandt je o Clarenceu nekoč rekel, da je 'velik temnopolti saksofonist, ki najbolje predstavlja tradicijo rock'n'rolla in R & B-ja'.
Zadnja leta je imel Clemons precej težav z zdravjem; med drugim so ga pred dobrim letom dni operirali na hrbtenici, še pred tem pa je prestal operacijo kolen. Še preden si je po tej povsem opomogel, je leta 2009 na Super Bowlu ob Springsteenu nastopil na invalidskem vozičku. Maja letos je bilo njegovo zdravje dovolj dobro, da je na finalu Ameriškega idola nastopil z Lady Gaga.
Božično darilo, ki je zaznamovalo njegovo življenje
Rojen v Norfolku v Virginiji je Clemons saksofon začel igrati pri devetih letih, ko ga je za božič prejel od očeta. Vendar dečkove sanje so bile drugje. "Za božič sem si želel električni vlak, vendar oče mi je kupil saksofon. Ponorel sem," se je v nekem intervjuju leta 1989 spominjal tega prvega srečanja z glasbilom, ki je pozneje tako zaznamovalo njegovo življenje.
Oder je kot dom
Leta 2009 so izšli njegovi spomini Big Man: Real Life and Tall Tales. Saksofonist je nastopanje opisal kot svoje 'naravno okolje', oder pa kot svoj dom - prostor, kamor spada.