Šutej je v svoji plodni karieri dirigiral tudi priznanim orkestrom v Italiji, Španiji in Avstriji. Foto: index.hr
Šutej je v svoji plodni karieri dirigiral tudi priznanim orkestrom v Italiji, Španiji in Avstriji. Foto: index.hr
Vjekoslav Šutej
Mednarodno kariero je okronal v Španiji, ko je v 90. letih postal član Kraljevske akademije lepih umetnosti, v Sevilli pa je utemeljil tudi Kraljevski simfonični orkester, v katerem je bil dirigent med letoma 1990 in 1996. Foto: Zagrebačka filharmonija

Maestro Šutej je lani poleti zbolel za levkemijo, potem je v Združenih državah prestal presaditev kostnega mozga in nato nadaljeval zdravljenje v domovini. Letos spomladi se je tako na kratko vrnil na koncertni oder, potem pa se je znova vrnil v zagrebško bolnišnico, kjer so poskusili izvesti novo presaditev, ki pa ni uspela.

Vjekoslav Šutej se je rodil leta 1951 na Reki, študiral pa je v Zagrebu in Rimu. Plodno dirigentsko kariero je začel v Hrvaškem narodnem gledališču v Splitu leta 1979. Svoje glasbeno znanje je posredoval tudi kot umetniški direktor festivala Hollybush v New Jerseyju in glasbeni direktor opernega gledališča La Fenice v Benetkah.

Utemeljil seviljski Kraljevski simfonični orkester
Mednarodno kariero je okronal v Španiji, ko je v 90. letih postal član Kraljevske akademije lepih umetnosti, v Sevilli pa je utemeljil tudi Kraljevski simfonični orkester, v katerem je bil dirigent med letoma 1990 in 1996. V tem obdobju je bil tudi umetniški direktor Houston Grand Opere, kot gostujoči dirigent pa je obiskal vse pomembnejše svetovne koncertne hiše.

V Dunajski državni operi dirigiral več kot izvedb 100 različnih oper
Maestro Šutej je v Dunajski državni operi dirigiral več kot 100 izvedb različnih oper, kot so La Boheme, Don Carlos, Cavalleria rusticana, Pagliacci, Madam Butterfly, Aida, La Juive, Tosca in Carmen. Mnogi so si ga zapomnili tudi kot dirigenta na božičnih nastopih Placida Dominga in Joseja Carrerasa na Dunaju.

Šef dirigent Zagrebške filharmonije je bil od leta 2003. Za svoje delo je prejel veliko hrvaških in mednarodnih nagrad.