Rajko Koritnik je v operi debitiral z vlogo v Puccinijevi operi Tosca. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Rajko Koritnik je v operi debitiral z vlogo v Puccinijevi operi Tosca. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Anton Foerster: Gorenjski slavček
Rajko Koritnik je svojo pevsko kariero sklenil z vlogo Franja v Foersterjevem Gorenjskem slavčku.
Umrl je operni pevec Rajko Koritnik

Koritnik, ki je v ljubljanski operi prvič nastopil leta 1960, je bil skoraj 30 let eden najbolj nepogrešljivih članov ljubljanskega opernega ansambla. Ljubitelji in poznavalci opere so Koritniku priznavali lepo barvo glasu in lepo belkanistično tehniko. Koritnik je nastopil v 72 glavnih vlogah, najbolj pa se je odlikoval v italijanskih in francoskih operah ter v verističnih opernih delih. Med njegove najboljše vloge tako prištevajo interpretacije Dona Carlosa (G. Verdi: Don Carlos), Vojvode (Verdi: Rigoletto), Manrica (Verdi: Trubadur), Des Grieuxa (J. Massenet: Manon), Wertherja (Massenet: Werther), Touridduja (P. Mascagni: Cavalleria rusticana) in Janka (B. Smetana: Prodana nevesta).

Za konec nastop v operi Antona Foersterja
Kot izvrsten interpretator vlog v delih italijanskih skladateljev je Rajko Lavrin dobil veliko angažmajev v italijanskih teatrih, gostoval je tudi v Pragi, Gradcu, Celovcu in Bratislavi ter v opernih hišah nekdanje Jugoslavije. Med drugim se je Koritnik udeležil tudi velike turneje ljubljanske opere v Sovjetski zvezi. Svojo kariero je Rajko Koritnik sklenil z nastopom v eni najboljših slovenskih oper. V operi Antona Foersterja Gorenjski slavček je upodobil Franja.

V opero šele pri tridesetih
Rajko Koritnik je k operi prišel precej pozno. Šele leta 1955, ko je že imel 25 let, je začel petje študirati na Srednji glasbeni šoli, in sicer pri A. Darianu in V. Janku. Pet let kasneje je debitiral z vlogo Cavaradossija v Puccinijevi operi Tosca in postal stalni solist ljubljanske opere. Za delo v operi je Koritnik leta 1982 prejel nagrado mesta Ljubljane, deset let kasneje pa še Betettovo nagrado, najvišje slovensko priznanje za umetniške dosežke in vsestranski prispevek k slovenski glasbi.
Umrl je operni pevec Rajko Koritnik