Tristram Cary je dolga leta sodeloval v glasbenem studiju in pri pouku na univerzi v avstralskem mestu Adelaide. Foto:
Tristram Cary je dolga leta sodeloval v glasbenem studiju in pri pouku na univerzi v avstralskem mestu Adelaide. Foto:
Pink Floyd
Tristram Cary je med drugim vplival na glasbo skupine Pink Floyd.

Cary, ki je 24. aprila umrl star nekaj manj kot 83 let, velja za moža, ki je postavil temelje sodobne glasbe in za tistega, ki je pri eksperimentih z elektroniko navdihoval skupini Pink Floyd in Roxy Music. Pokojnik je med drugim sodeloval tudi pri izumu prvega sintetizatorja zvoka, kot skladatelj pa se je uveljavil v 50-ih, ko je napisal glasbo za kriminalno komedijo Ladykillers. Napisal je tudi več koncertnih del, največ ljudi pa Caryja pozna po glasbi za britansko znanstvenofantastično nanizanko Dr. Who.

Nadgradnja nemškega izuma
Tristram Cary je bil pravi glasbeni začetnik, saj se je dejavno zavzemal za razvoj nove glasbene smeri, pravzaprav za razvoj pravega novega koncepta glasbe. Med drugo svetovno vojno je sin pianista in pisatelja Joyca Caryja najprej osvojil nemško tehnologijo snemanja zvoka, nato pa na podlagi nemške inovacije in lastnih spoznanj razvil popolnoma svoj koncept elektronske glasbe in snemanja. Bil je tudi eden prvih, ki so si uredili studio za ustvarjanje elektronske glasbe, za katero je zares verjel, da je glasba prihodnosti. Tako zelo je verjel v to, da je potoval po Evropi, da bi srečal še druge začetnike 'elektronike'.

Konkretna glasba za glasbo neobičajnih zvokov
Na delo nekaterih v naslednjih desetletjih izredno cenjenih in priljubljenih glasbenikov (Pink Floyd, Frank Zappa, The Beatles, Iannis Xenakis ...) kot tudi na razvoj glasbenih zvrsti, kot so industrial, noise, absolutna glasba ali elektroakustika, pa je Cary vplival kot eden začetnih protagonistov glasbe, imenovane musique concrète (konkretna glasba). To je slog avantgardne glasbe, ki vključuje posnetke zvokov, vzetih iz narave - torej gre za uporabo ready-madov v glasbeni umetnosti -, in drugih zvokov, ki običajno ne najdejo mesta v glasbi. Nastanek konkretne glasbe je bil pomembna zareza v razvoju glasbe in glasbene teorije, saj je bil pobuda za nov razmislek o elektronski glasbi in načinu njenega komponiranja.

P. B.