Christa Ludwig (1928–2021). Foto: EPA
Christa Ludwig (1928–2021). Foto: EPA

Novico o smrti je v nedeljo za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdila njena družina.

Petja se je sprva učila izključno pri materi
Rodila se je v Berlinu 16. marca 1928, in sicer v družini glasbenikov: njen oče je bil tenorist, mati pa mezzosopranistka. Odraščala je v Aachnu in nadarjenost pokazala že zelo zgodaj, saj je kot osemletna deklica pela veliko Arijo kraljice noči v Mozartovi operi Čarobna piščal.

Skoraj pol stoletja je nastopala na najpomembnejših svetovnih odrih. Po Darmstadtu in Hannovru je leta 1955 prišla v Dunajsko državo opero, kjer je odpela več kot štirideset različnih vlog.

-

V Aachnu je na konservatoriju obiskovala pouk klavirja, violončela, flavte in teorije. Petja se je sprva učila izključno pri materi.

Debitirala je leta 1946 kot princ Orlovski v Straussovem Netopirju v Mestni operi (Städtischen Bühnen) v Frankfurtu. Skoraj pol stoletja je nastopala na najpomembnejših svetovnih odrih. Po Darmstadtu in Hannovru je leta 1955 prišla v Dunajsko državo opero, kjer je odpela več kot štirideset različnih vlog. Od prvega nastopa na salzburškem festivalu leta 1955 je bila tam redna gostja, pa tudi v Bayreuthu in na številnih drugih pomembnih glasbenih festivalih in prizoriščih – med drugim v Nemški operi v Berlinu ter Metropolitanski operi v New Yorku. Upokojila se je leta 1994.

Tudi številne dramatične sopranske vloge
Njen repertoar je obsega najpomembnejše vloge za alt in mezzosopran od Mozarta do Bele Bartoka, pa tudi številne dramatične sopranske vloge. Med njene najpomembnejše vloge štejejo Maršalka v Kavalirju z rožo Richarda Straussa, Kundry v Wagnerjevem Parsifalu, Leonora v Beethovnovi operi Fidelio in Lady Macbeth v Verdijevi operi Macbeth.

Sodelovala je z nekaterimi najpomembnejšimi svetovnimi dirigenti, med drugim z Ottom Klempererjem, Herbertom von Karajanom, Karlom Boehmom in Leonardom Bernsteinom.

Leta 2018 je prejela najpomembnejšo nemško nagrado za klasično glasbo Opus Klassik za življenjsko delo.