Esma Redžepova Teodosievska je slovela po mogočnem, čustvenem glasu, občinstvo pa je osvajala tudi s svojimi ekspresivnimi nastopi. Foto: EPA
Esma Redžepova Teodosievska je slovela po mogočnem, čustvenem glasu, občinstvo pa je osvajala tudi s svojimi ekspresivnimi nastopi. Foto: EPA

Bojevita sem. Ko si nekaj želim, to dobim.

Makedonija: Esma & Lozano - Pred da se razdeni
Leta 2013 je Esma postavila nov mejnik, ko se je udeležila Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Esma Redžepova
V svoji bogati karieri je imela Esma Redžepova številne koncerte, zadnjič pa je nastopila aprila letos v Zagrebu, Foto: EPA
Esma Redžepova
Esma Redžepova je bila tudi znana humanitarka. Z možem sta vzgojila in izšolala 47 otrok. Danes ima pevka 124 vnukov. Foto: BoBo

Glasbenico, ki je slovela kot kraljica romske glasbe, so pred štirinajstimi dnevi zaradi slabega zdravja pripeljali v eno od skopskih bolnišnic, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Rodila se je leta 1943 v Skopju, kjer je tudi odraščala. Dolgoletna borka za pravice Romov je zgodaj in udarno opozorila nase. Komaj pri enajstih letih se je zapisala v zgodovino makedonske glasbe kot prva pevka, ki je na Radiu Skopje zapela tradicionalno romsko pesem. Slišali so jo številni slavni glasbeniki, med drugim tudi skladatelj Stevo Teodosievski, ki jo je povabil v svoj ansambel Ansambel Teodosievski.

Njuno srečanje je pomenilo začetek tako rekoč pravljične kariere. Mala in energična deklica v tradicionalnih romskih oblačilih je naglo zaslovela in osvojila srca poslušalstva po celotni državi. Že pri dvanajstih je posnela pesem Čaje šukarije, ki je postala njen zaščitni znak. Sama je pesem, ki jo je napisala pri komaj devetih letih, videla kot svojo osebno izkaznico.

Glasbena ambasadorka sveta
Njena glasbena kariera se je raztezala čez več kot pet desetletij, v katerih je nastopala na številnih pomembnih festivalih in prireditvah po vsem svetu. Cenili so jo kot pevko, ki je romsko glasbo popeljala v svet. Nastopila je na več kot 12.000 samostojnih koncertih doma in v tujini, njenemu prepoznavnemu močnemu čustvenemu glasu pa je mogoče prisluhniti na 15 ploščah. Sodelovala je s številnimi svetovno znanimi glasbenimi imeni in skupaj naštela 23.000 nastopov, tretjino je odpela v dobrodelne namene.

Leta 2013 so pevki, ki so jo označevali za glasbeno ambasadorko sveta, v Makedoniji podelili najvišje državno priznanje na področju umetnosti. Naziv nacionalna umetnica so ji podelili tudi v Beogradu. Za svojo dobrodelno dejavnost je bila dvakrat nominirana za Nobelovo nagrado za mir, leta 2002 so jo v Moskvi imenovali za romsko pevko stoletja. Za kraljico romske glasbe so Esmo razglasili leta 1976 na prvem festivalu romske glasbe, ki je potekal v Indiji, priznanje pa ji je izročila takratna predsednica vlade Indira Gandhi. "Vsa priznanja so mi ljuba, še posebej tisto, s katerim so me uvrstili med 50 najboljših glasov sveta. Pred mano je le Ella Fitzgerald, za mano so potem Pavarotti in drugi umetniki," je pevka letos dejala v pogovoru za MMC.

Romski jezik zadoni na odru Evrovizije
V svoji karieri je Esma Redžepova postavila več mejnikov, med zadnjimi leta 2013, ko je v duetu z Vlatkom Lozanoskim nastopila na Evroviziji. Njuna izvedba skladbe Pred svitom (Pred Da Se Razdeni) je pomenila zgodovinski nastop na tekmovanju, saj je na njem prvič kdo zapel v romskem jeziku.

V domu dobrodelnosti in muzeju glasbe
Druga ljubezen svetovno znane glasbenice je bila dobrodelnost. Če imaš dva, enega podari, je bil moto, ki mu je sledila vse življenje. S Stevom, s katerim sta se tudi poročila, sta posvojila 47 sirot in pouličnih otrok. Doma sta vselej gojila glasbenega duha in vse otroke glasbeno izobrazila. Pozneje so se sinovi pridružili njenemu orkestru. Tudi deklica, ki jo je Esma posvojila po Stevovi smrti, je pravkar končala glasbeno akademijo. Prav številčno družino je videla glasbenica kot največje bogastvo svojega življenja. "To je največje bogastvo, ne to, da le rodiš, ampak da paziš na otroke, jim pokažeš pravo pot, jim pomagaš iz krize, jim omogočiš lepo otroštvo, to je velika stvar, da te stvari daš nekomu."

Glasbenica, ki je bila tudi sama velik del življenja deležna predsodkov, je bila med drugim ambasadorka Združenih narodov za begunce. "Da mora nekdo zapustiti svoj dom, kjer je rojen, ker tam ne more živeti, zapustijo ga, da bi preživeli, to je zame katastrofa," je razmišljala pevka, ki je lani v prazničnem času beguncem na meji delila darila. Po Stevovi smrti leta 1997 Esma nekaj časa ni javno nastopala. Ko se je po vmesnem bivanju v tujini vrnila v Skopje, se je tam posvetila predvsem otrokom in domu, ki ga je imenovala "dom dobrodelnosti in muzej glasbe".

Bojevita sem. Ko si nekaj želim, to dobim.