Igor Švara je še posebej naklonjen Verdijevim in Puccinijevim operam, loteval pa se je tudi številnih slovenskih. Foto: Jože Suhadolnik/SNG Opera in balet Ljubljana
Igor Švara je še posebej naklonjen Verdijevim in Puccinijevim operam, loteval pa se je tudi številnih slovenskih. Foto: Jože Suhadolnik/SNG Opera in balet Ljubljana

Na dogodku na Kongresnem trgu, na katerem so nastopili solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana, je Švara še zadnjič dirigiral kot član ljubljanske opere.

Občinstvo je lahko prisluhnilo uveljavljenim domačim opernim pevcem Urški Arlič Gololičič, Nini Dominko, Eleni Dobravec, Nuški Drašček Rojko, Branku Robinšaku, Martinu Sušniku, Klemnu Torkarju, Robertu Brezovarju, Marku Kobalu, Darku Vidicu in Petru Martinčiču, kot posebna gostja se je pridružila mednarodno priznana sopranistka Natalija Ushakova.

Program je prepletel uverture in arije iz oper znanih slovenskih in italijanskih skladateljev. Poklicno pot Igorja Švare (1947) so namreč še posebej zaznamovale Verdijeve in Puccinijeve opere, ki jih je dirigiral največ, loteval pa se je tudi številnih slovenskih opernih del. Koncert bodo 21. junija ponovili v portoroškem Avditoriju, so sporočili iz ustanove Imago Sloveniae.

Slabi časi za kulturo
Imago Sloveniae - Podoba Sloveniae je po obsegu eden največjih nevladnih kulturnih projektov v Sloveniji. Povezuje 20 občin in krajev iz vseh delov države, letos tudi iz zamejstva. V okviru projekta letno pripravijo več kot 100 koncertov, predvsem klasične glasbe, ki se jih udeleži več kot 80.000 obiskovalcev.

Zaradi kulturi in njenim vsebinam precej nenaklonjenih časov so bili za letošnjo festivalsko izvedbo prisiljeni zmanjšati število koncertov. Kljub temu so pripravili 36 koncertov po različnih slovenskih krajih, na njih se bo predstavilo 474 glasbenikov iz 13 držav.

Program je tradicionalno zasnovan na klasični glasbi iz različnih obdobij za različne zasedbe - od solističnih recitalov do opernih in simfoničnih koncertov, predvidena pa je tudi vrsta džezovskih koncertov.

Poleg uvodnega koncerta organizatorji letos med drugim opozarjajo na komorno zasedbo Smetana Trio iz Češke, Yasuto Ohara Super Jazz Trio iz Japonske in na mladega pianista Urbana Staniča, ki je na vseevropskem tekmovanju v klasični glasbi v Kölnu zasedel 2. mesto.

Program bodo zaznamovali tudi koncerti ob 100-letnici začetka 1. svetovne vojne, ki so jih ob tej obletnici in glede na to, da je bilo prav na slovenskih tleh potekala eno najbolj krvavih bojišč vojne, pripravili z Vokalno akademijo Ljubljana, moškim komornim zborom Coro filarmonico Trentino in člani orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Stojana Kureta.

Imago Sloveniae in 40 let pod taktirko Igorja Švare
Imago Sloveniae in 40 let pod taktirko Igorja Švare