Brda Contemporary Music Festival se v vas Šmartno vrača šestič. Na območju Brd se mešajo vplivi slovenske, furlanske in italijanske kulture, in to je eden izmed ciljev festivala, ki želi ustvarjati razmere za skupno ustvarjanje glasbenikov ob meji in predstaviti njihove rezultate. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Brda Contemporary Music Festival se v vas Šmartno vrača šestič. Na območju Brd se mešajo vplivi slovenske, furlanske in italijanske kulture, in to je eden izmed ciljev festivala, ki želi ustvarjati razmere za skupno ustvarjanje glasbenikov ob meji in predstaviti njihove rezultate. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Milko Lazar
Nekajdnevni festival stare glasbe, ki si je v petletnem delovanju že dobro utrdil svoje mesto med goriškimi poslušalci, bo letos segel po zapuščini zunaj meja Evrope. Letošnja novost so delavnice pod vodstvom skladatelja in čembalista Milka Lazarja; namenjene so inštrumentalistom, ki se ukvarjajo s historičnimi izvajalskimi praksami na avtentičnih glasbilih, pa tudi s sodobnimi glasbili in sodobnimi pristopi, in skladateljem, ki jih zanima ustvarjanje sodobne zvočnosti na starih glasbilih. Foto: BoBo

Oba bosta poleg koncertov za sladokusce ponudila tudi delavnice za mlade in poslušalce. Brda Contemporary Music Festival se v vas Šmartno vrača šestič. Na območju Brd se mešajo vplivi slovenske, furlanske in italijanske kulture, in to je eden izmed ciljev festivala, ki želi ustvarjati razmere za skupno ustvarjanje glasbenikov ob meji in predstaviti njihove rezultate. Festival je tako postal temelj sodelovanja med slovensko-italijanskimi mladimi glasbeniki, ki imajo na festivalu priložnost učenja in izpopolnjevanja na kreativnih delavnicah pod vodstvom priznanih glasbenikov.

Letos je kurator festivala Zlatko Kaučič program obogatil z glasbeniki svetovnega formata, je povedal na današnji novinarski konferenci.

Prvi mednarodni gost, ki bo vodil delavnice, je ameriški čelist Tristan Honsinger, legendarni glasbenik kreativne scene. Kot gostja bo nastopila tudi danska saksofonistka in improvizatorka Lotte Anker, ki bo v četrtek, 15. septembra, v šmartenski cerkvi s solo koncertom odprla festival. Jazz Podium, ki je namenjen predstavitvi mladih glasbenikov, pa bo zasedel Marko Lasič z dvema projektoma.

Potovanja ... v kraju in času
Teden dni pozneje bo na Goriškem in v Goriških brdih zazvenela stara glasba. Programski vodja, lutnjar Bor Zuljan, je koncerte strnil pod naslovom Potovanja, saj bodo poslušalci na šestem zaporednem festivalu lahko prisluhnili stari glasbi med Indijo in Mehiko.

Glasbene tradicije oddaljenih kultur in živa povezanost stare glasbe s sodobno vedno bolj oblikujejo identiteto tega dobro obiskanega koncertnega dogajanja, ki na različnih prizoriščih poteka pod okriljem Kulturnega doma Nova Gorica, je povedala direktorica Pavla Jarc.

Novost letošnje edicije so ustvarjalne delavnice pod vodstvom skladatelja in čembalista Milka Lazarja, ki ga stik starodavnih izročil in sodobnih načinov komponiranja privlači v vseh obdobjih njegovega ustvarjanja. Prijavijo se lahko instrumentalisti in komponisti, pa tudi muzikologi in vsi drugi, ki v stari glasbi iščejo navdih za nova zvočenja.

Festival, ki je v preteklosti napolnjeval tudi slikovita kraška prizorišča, bo letos prvič gost prenovljene renesančne Vile Vipolže v Goriških brdih.