Tartini je bil krščen 8. aprila 1692 v cerkvi sv. Jurija v Piranu, ta datum pa so sprejeli tudi za dan njegovega rojstva. Rodil se je očetu, ki se je v Piran preselil iz Firenc kot trgovec, in materi, potomki ene najstarejših plemiških družin v Piranu. Umrl je v Padovi 26. februarja  1770. V Piranu je po njem poimenovan osrednji trg, na njem pa od leta 1896 stoji tudi njegov bronasti kip z violinskim lokom v roki. Foto: BoBo
Tartini je bil krščen 8. aprila 1692 v cerkvi sv. Jurija v Piranu, ta datum pa so sprejeli tudi za dan njegovega rojstva. Rodil se je očetu, ki se je v Piran preselil iz Firenc kot trgovec, in materi, potomki ene najstarejših plemiških družin v Piranu. Umrl je v Padovi 26. februarja 1770. V Piranu je po njem poimenovan osrednji trg, na njem pa od leta 1896 stoji tudi njegov bronasti kip z violinskim lokom v roki. Foto: BoBo

Zaradi veljavnih omejitev bodo letošnji dnevi muzikologije v celoti potekali na spletu.

Simpozij bo letos razvijal temo z naslovom V iskanju popolne harmonije: Tartinijeva glasba in glasbena teorija v lokalnem in evropskem okviru.

V današnjem dopoldanskem delu, ki se začenja ob 9. uri, organizatorji poudarjajo predavanje Sergia Duranteja na temo Premisleki o Tartiniju, njegovi glasbi in osebnosti, v popoldanskem pa predavanje Pierpaola Polzonettija z naslovom Bach, Tartini in njun krog.

Zvečer bo na vrsti spletni koncert Tartinijeva glasba po Evropi Neapelj - Benetke - London - Amsterdam - Koebenhavn - Uppsala, ki ga bo v ciklu Harmonia concertans - Stara glasba na Novem trgu izvedel Ansambel musica cubicularis.

Kot so zapisali v Slovenskem muzikološkem društvu, je leta 1737 Tartini poročal prijatelju, znanemu glasbenemu teoretiku Martiniju: "Letos imam devet učencev, in to me bo spravilo čisto ob pamet, saj sem bil že s štirimi ali petimi najbolj zmeden človek na svetu. Prihajajo ali, bolje rečeno, prišli so brez predhodne najave in od zelo daleč, tako da jih ne morem poslati domov."

Dva redko slišana koncerta za flavto
Najslavnejši Pirančan je kot violinski virtuoz in pedagog pritegnil učence iz vse Evrope in si prislužil naziv "maestro narodov". Tudi njegova glasba se je ohranila v neštetih evropskih arhivih. Ansambel musica cubicularis bo izvedel dva redko slišana koncerta za flavto, dve triosonati in solistično sonato iz rokopisov in tiskov v Italiji, Angliji, Nizozemski, Danski in Švedski. Spletni prenos bo na naslovu, do katerega lahko dostopate s klikom.

Slovenska zemlja v pesmi in besedi: Robovi izročila
Iz torkovega programa pa organizatorji poudarjajo predstavitev in okroglo mizo Giuseppe Tartini, Lettere e documenti: Nova izdaja in prevodi ter priložnostno radijsko oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi: Robovi izročila. Neposredni spletni prenos bo na Radiu Prvi, na tej povezavi.

Simpozij bo zaradi mednarodne udeležbe potekal v angleščini. Spremljati ga bo mogoče v neposrednem prenosu na Facebookovi strani društva ali prek konferenčnega sistema Zoom.