Urban Stanič se je predstavil s s Chopinovo Grande polonaise brillante, op. 22 v Es-duru. Foto: RTV SLO
Urban Stanič se je predstavil s s Chopinovo Grande polonaise brillante, op. 22 v Es-duru. Foto: RTV SLO
Urban Stanič se je predstavil
Prireditelj slovenskega izbora tekmovanja je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija. Foto: RTV SLO
Urban Stanič se je predstavil s s Chopinovo Grande polonaise brillante, op. 22 v Es-duru.
Urban Stanič, ki je začel pouk klavirja obiskovati pri treh letih, je trenutno dijak tretjega letnika klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Foto: RTV SLO

Poleg zmagovalca, ki bo konec maja odpotoval na tekmovanje v Köln, so se na na sklepnem večeru izbora s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Stevena Loya predstavili še Izak Hudnik na violončelu z Variacijami na rokokojsko temo za violončelo in orkester op. 33 Čajkovskega (6. in 7. variacija), Jošt Lampret na kontrabasu s Fantasio La Sonnambula (Nach Bellini) Bottesinija, Luka Mitev na fagotu s 3. stavkom Mozartovega Koncerta za fagot in orkester v B-duru, David Novak na harmoniki z 2. stavkom Simfonične fantasie in allegro Oléja Schmidta, Nežka Prosenjak na marimbi s Koncertom za marimbo in godala, II. (Rythmique, Energique) Emmanuela Sejournéja ter Romana Šimbera na violončelu z Elgarjevim Koncertom za violončelo v e-molu, op. 85, Lento-Allegro molto. Urban Stanič se je predstavil s s Chopinovo Grande polonaise brillante, op. 22 v Es-duru.
Polfinaliste je med devetnajstimi tekmovalci izbrala strokovna žirija v sestavi Tomaža Lorenza (predsednik), Aleša Kacjana in Mojce Zlobko Vajgl. Prireditelj slovenskega izbora tekmovanja je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, ki bo finalni večer posnelo in predvajalo v okviru programov Televizije Slovenija.
Urban Stanič, ki se je rodil leta 1996 v Ljubljani, je začel pouk klavirja obiskovati pri treh letih na Centru za glasbeno izobraževanje Intermezzo. Zadnje štiri razrede nižje glasbene šole je opravil v razredu prof. Lilijane Žerajić in pod njenim mentorstvom opravil tudi sprejemni izpit na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Trenutno obiskuje tretji letnik klavirja pri v razredu prof. Lidije Malahotky Haas, vzporedno pa je tudi dijak tretjega letnika Gimnazije Bežigrad. Izpopolnjeval se je na klavirskih tečajih in poletnih šolah pri profesorjih Igorju Laszku, Konstantinu Boginu in Claudiu Martinezu Mehnerju.
Mlad pianist je nastopil v Slovenski filharmoniji z orkestrom Konservatorija za glasbo in balet pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh ter Komornim godalnim orkestrom SF s Concertinom za klavir in godala L. M. Škerjanca, pa tudi solistično z deli Scarlattija, Haydna, Beethovna, Chopina in Listza.

Pred kölnsko katedralo
Tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki bo letos potekalo v Kölnu, in sicer med 23. majem in 1. junijem, finale pa 31. maja na trgu pred znamenito kölnsko katedralo. Evrovizijsko tekmovanje mladih glasbenikov od leta 1982 organizirajo na vsaki dve leti. Je edino evropsko klasično glasbeno tekmovanje, ki je predvajano po celotni Evropi in velja za eno najpomembnejših mednarodnih tekmovanj v klasični glasbi. Na njem lahko sodelujejo glasbeniki do 19. leta. Dogodek organizira Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj EBU, katere članica je tudi RTV Slovenija.