Chopinovo srce je v baročni cerkvi v poljski prestolnici spravljeno kot relikvija kakega svetnika. Foto:
Chopinovo srce je v baročni cerkvi v poljski prestolnici spravljeno kot relikvija kakega svetnika. Foto:
Chopinova poslednja želja je bila, da bi mu po smrti mu odstranili srce ter ga vrnili domov na Poljsko. Njegova sestra ga je v žari pretihotapila v Varšavo, kjer so ga nato zapečatili v cerkvi Svetega križa na ulici Krakowskie Przedmieście, le streljaj od Chopinovega zadnjega poljskega domovanja v Palači Krasinskega (tudi Palači republike). Foto: EPA
Po njegovi smrti in pred pogrebom so izdelali njegovo smrtno masko in odtis njegove leve roke, ki ji je pri skladanju dajal prednost. Foto: EPA

Nove ugotovitve ne prinašajo revolucionarnih odkritij: na mrliškem listu na Poljskem rojenega glasbenika, ki je dočakal samo 39 let in umrl leta 1849, je namreč zapisano, da je bila zanj usodna tuberkuloza.

Pokopan je v Parizu, a v skladu z melodramatično prakso, ki je bila pogosta v času romantike, so skladateljevo srce prenesli v Varšavo, kjer je odraščal. V steklen kozarec in dva zaboja zapečateni organ, ki je postal nekakšna relikvija, hranijo v enem izmed stebrov cerkve Svetega križa. Aprila so srce preučili strokovnjaki za forenziko in genetiko, predvsem zato, da bi ugotovili, kako prestaja preizkus časa.

Je imel cistično fibrozo?
Genetik Michal Witt je pri tem opazil, da je srce občutno povečano, "kar kaže na respiratorne težave, povezane z boleznijo pljuč". Ob tem ni hotel ugibati, katera druga bolezen bi še lahko mučila krhkega in menda vedno bolehnega umetnika. Ko je leta 2008 vlagal prošnjo za preiskavo srca, je špekuliral, da je Chopin morda trpel za cistično fibrozo, hudo in neozdravljivo genetsko boleznijo.

"Marinirano" v konjaku
Forenzični izvedenec Tadeusz Dobosz "po barvi tekočine", v kateri je organ shranjen, sklepa, da "gre za konjak, najmočnejši alkohol, kar so jih tedaj poznali" in ga pogosto uporabljali tudi v take namene.

Strokovnjaki so sklenili, da je srce "zelo dobro ohranjeno", pri svojem preučevanju pa kozarca sploh niso odpirali. Namesto tega so ga še močneje zapečatili z naravnim voskom in določili, da novega pregleda ne sme biti pred letom 2065.

Fryderyk Franciszek Chopin je bil eden izmed najbolj priljubljenih in vplivnih pianistov 19. stoletja, velja pa tudi za največjega poljskega skladatelja. Pisal je predvsem skladbe za klavir: 58 mazurk, 16 polonez, 24 preludijev, 17 valčkov in nokturnov, pa tudi štiri skerze in štiri balade (zelo znana je balada v G-molu, igrana v filmu Pianist).

Chopin se je rodil na poljskem podeželju, približno 50 kilometrov zahodno od Varšave. Glede njegovega pravega rojstnega datuma je veliko ugibanj, saj so približno 50 let po njegovi smrti našli cerkveno knjigo, kjer je zapisano, da se je Franciscus Fridericus rodil 22. februarja 1810, enako piše tudi v njegovem krstnem listu. Vendar pa je sam skladatelj trdil, da je rojen 1. marca.

Leta 1828 je obiskal Berlin, kjer je slišal Čarostrelca skladatelja Carla Marie von Webra, spomladi leta 1829 pa v Varšavi Niccoloja Paganinija. Novembra 1830 je odšel na Dunaj, kjer je uspešno koncertiral in skladal. Zaradi nemirov na Poljskem je ostal v tujini in se sredi leta 1831 preselil v Pariz. Tam je redno služil s koncerti in skladateljstvom, zaradi dragega življenjskega sloga pa je moral za dodaten zaslužek tudi poučevati.

V Parizu se je družil z Berliozom, Lisztom, Mendelssohnom in drugimi umetniki. V hiši Franza Liszta je spoznal pisateljico George Sand. Njuno razmerje je trajalo 10 let (1837-1847), vendar se nikoli nista poročila.