Vodji založbe Glitterbeat Peter Weber in Chris Eckman na lanski podelitvi Womexove nagrade, ko se je založba prav tako zavihtela na prvo mesto. Foto: Glitterbeat/Eric van Nieuwland
Vodji založbe Glitterbeat Peter Weber in Chris Eckman na lanski podelitvi Womexove nagrade, ko se je založba prav tako zavihtela na prvo mesto. Foto: Glitterbeat/Eric van Nieuwland
Glitterbeat
Za vizualno podobo večine plošč, ki jih je izdala založba Glitterbeat, je poskrbel Boštjan Pavletič. Foto: Glitterbeat

45 novinarjev - tudi iz medijskih hiš, kot so na primer BBC, Radio France International, WDR/Funkhaus Europa - iz 25 držav vsak mesec izbere njim najljubše sveže glasbene albume. Skupni rezultat je viden na platformi World Music Charts Europe (WMCE). Po zaslugi izvajalcev, kot so Bassekou Kouyaté, Noura Mint Seymali, Samba Touré, Sacri Cuori in Hanoi Masters, je založba Glitterbeat znova na prvem mestu.

Ločitev od sestre in nagla pot na vrh
Založba je vzklila leta 2012 in se v zelo kratkem času znašla med najbolj prepoznavnimi založbami na svetu. Sprva je sobivala skupaj s starejšo sestro, legendarno nemško založbo Glitterhouse, nato pa se je podala na samostojno pot.

Njeno poslanstvo je "brskanje po vznemirljivi in dinamični glasbi, ki prihaja iz Afrike in onkraj nje". "Glasbeniki, ki snemajo za založbo, so zavezani tradicionalni kulturi, a so hkrati odločno sodobni. Glitterbeat je zgrajen na številnih nadarjenih glasbenikih in njihovih zvokih, ki vidijo prek meja in žanrov.

Danes je glasba na razpotju, ki vodi v nepredvidljivo in nadžanrsko umetniško ustvarjanje. Glasba je, tako kot je bila od nekdaj, časovna medigra, napolnjena z vznemirljivimi kreativnimi hibridi prihodnosti," so zapisali pri založbi.

Tudi ponovne izdaje
Glitterbeat slovi tudi po ponovnih izdajah albumov, ki so neposredno povezane z glasbenim vizionarjem Brianom Enom (Jon Hassel, Laraaji), prav te dni pa je pri založbi izšla nova plošča skupine Bixiga 70 iz Brazilije, ki združuje južnoameriške in afriške ritme. Za vizualno podobo večine plošč, ki jih je izdala založba Glitterbeat, je poskrbel Boštjan Pavletič.

Podelitev nagrad bo 25. oktobra na festivalu Womex, ki ga letos organizirajo v Budimpešti.