Osebje milanske operne hiše Scala se je, nezadovoljno zaradi odziva vodstva, odločilo za ponovno stavko. Tokrat že drugo v tednu dni. Foto:
Osebje milanske operne hiše Scala se je, nezadovoljno zaradi odziva vodstva, odločilo za ponovno stavko. Tokrat že drugo v tednu dni. Foto:
Stephane Lissner
Ravnatelj Scale Stephane Lissner se boji, da je pod vprašaj postavljen tudi začetek sezone 2007/2008, ki naj bi jo 7. decembra odprla uprizoritev opere Tristan in Izolda Richarda Wagnerja pod dirigentsko taktirko Daniela Barenboima in v režiji Francoza Patricea Chereauja. Foto: EPA

Tokrat bo osebje milanske Scale stavkalo že drugič v enem tednu. Za ta korak so se odločili, ker so se ustavila pogajanja o obnovitvi kolektivne pogodbe. Sindikati zahtevajo povišanje plač in ureditev delovnih urnikov za osebje (približno 800 zaposlenih), pri čemer posebej opozarjajo na povečane napore, saj se je v zadnjih sezonah zelo povečalo število predstav na milanskem odru.

Osebje Scale bo ostalo kar lepo doma
Stavka osebja bo seveda najbolj vplivala na izvedbo programa. Odpovedana je že današnja izvedba Verdijevega Requiema z orkestrom in zbori Scale v Parmi, ki je bila načrtovana v sklopu slovesnosti ob 50. obletnici smrti italijanskega dirigenta Artura Toscaninija. Stavkajoči pa se na svoja mesta ne nameravajo vrniti niti jutri, zato je vodstvo odpovedalo tudi uprizoritev Mozartove opere Cosi fan tutte (Takšne so vse) z dirigentom Ottavijem Dantonejem v Milanu.

Vprašljiv začetek nove sezone
Renato Zambelli, generalni sekretar sindikata CISL-a v Milanu, je povedal, da od ravnatelja Scale Stephana Lissnerja pričakujejo, da obnovi pogajanja, vodstvo milanske opere pa je sporočilo, da je najprej treba počakati na sklenitev pogodbe na državni ravni, preden se bo začelo pogovarjati z uslužbenci. Hkrati z odločnimi toni sindikalistov je pod vprašaj postavljen tudi začetek sezone 2007/2008, ki naj bi jo 7. decembra odprla uprizoritev opere Tristan in Izolda Richarda Wagnerja pod dirigentsko taktirko Daniela Barenboima in v režiji Francoza Patricea Chereauja. Ob odgovorih Zambellija, ki je povedal, da sicer ne želijo preprečiti odprtja nove sezone, "vendar trmasto vztrajanje resornega ministrstva otežuje razmere", pa je vprašanje, kdo bo imel zadnjo besedo.

K. S.