V Slovenski filharmoniji si med drugim želijo, da bi člani hišnega orkestra in zbora del svoje dejavnosti bolj strnjeno posvetili novim glasbenim delom. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Novi festival Slovenske filharmonije, poimenovan V novo leto z novo glasbo, so predstavili tolkalist Franci Krevh, skladatelj Vito Žuraj, umetniški vodja za orkester Slovenske filharmonije Klemen Hvala, sopranistka Rinnat Moriah in dirigent Michael Wendeberg. Foto: BoBo

Festival V novo leto z novo glasbo se bo začel v petek in bo trajal do 2. februarja. Umetniški vodja za orkester Slovenske filharmonije (SF) Klemen Hvala je pojasnil, da so novi festival zasnovali zato, da bi slovenskemu občinstvu predstavili nekaj novih slovenskih kompozicij, ki so nastale po naročilu ansambla, nekaj novih slovenskih skladb, ki so bile v minulem obdobju predstavljene v tujini, pa tudi nekaj novosti iz tujine.

V SF-ju si želijo, da bi člani hišnega orkestra in zbora del svoje dejavnosti bolj strnjeno posvetili novim glasbenim delom. V novo leto z novo glasbo ima ambicijo prerasti v večji festival, je še dejal Hvala.

Prvi festivalski koncert bo na sporedu v petek in bo posvečen 40-letnici skladatelja Vita Žuraja, ob tej priložnosti pa bo slovensko občinstvo prvič prisluhnilo njegovi skladbi Alavo. Foto: BoBo

40 let skladatelja Vita Žuraja
Prva izvedba festivala bo prinesla pet koncertnih dogodkov, od tega bo prvi dvakrat ponovljen. Začel se bo v petek, ko bo v sklopu oranžnega abonmaja Cankarjevega doma (CD) na sporedu koncert, posvečen festivalskemu jubilantu Vitu Žuraju ob njegovi 40-letnici. Večer bo zaznamovala izvedba njegove posebej za to priložnost revidirane skladbe Alavo, ki je sicer nastala leta 2017 kot podelitev prestižne nagrade Claudia Abbada, v drugem delu pa bo zazvenelo delo Richarda Straussa, in sicer Junakovo življenje.

Po mnenju Rinnat Moriah je Žurajeva skladba "zelo akrobatska", in ko jo izvaja, lahko resnično pokaže, kaj vse zmore z glasom. Foto: BoBo

"Zelo akrobatska" skladba Alavo
Kot je povedal Žuraj, bo revidirana različica skladbe Alavo nekoliko daljša, prvič pa se bo zasedba predstavila razpršeno na odru s solistoma v ospredju ‒ sopranistko Rinnat Moriah in pianistom Jean-Fredericom Neuburgerjem, ki sta nastopila tudi na berlinski praizvedbi dela. Koncertu bo dirigiral Michael Wendeberg, na festivalu pa se bodo jubilantu poklonili še z izvedbama dveh skladb ‒ Top spin in Quiet, please!.

Po mnenju Rinnat Moriah je Žurajeva skladba "zelo akrobatska", in ko jo izvaja, lahko resnično pokaže, kaj vse zmore z glasom. Libreto je napisan v treh jezikih, podpisuje ga Patrick Hahn, ki bo skupaj z Žurajem in Hvalo tudi gost koncertnega pogovora. Prvi festivalski koncert bo na sporedu CD-ja še v petek, v soboto pa bo gostoval še v Veliki dvorani SNG Maribor, torej v Žurajevem rodnem mestu.

Nadalje se bo bodo zvrstili še štirje koncertni večeri, na katerih bosta med drugim prvič zazvenela koncert za klarinet, fagot in orkester z naslovom Shimmer IV skladatelja Mateja Bonina in Missa brevis za zbor in orkester Nane Forte, z izvedbo katere se bodo na koncertu 27. januarja v SF-ju ob njegovem rojstnem dnevu poklonili Wolfgangu Amadeusu Mozartu.

Ko pride naročilo iz tujine …
Umetniški vodja orkestra filharmonije je napovedal, da bodo orkester in zbor SF-ja ter glasbeniki, zbrani v manjših inštrumentalnih skupinah, izvedli tudi skladbe, ki so jih slovenski skladatelji napisali po naročilih iz tujine. Na sporedu bosta ponovitvi dveh londonskih praizvedb skladb Baca Nine Šenk, ki je bila prvič izvedena na festival BBC Proms septembra lani, in Silence Andreja Makorja za solistično violo, ki je bila prvič izvedena na festivalu London Ear marca lani.

V novo leto z novo glasbo ima ambicijo prerasti v večji festival, je povedal umetniški vodja za orkester Slovenske filharmonije Klemen Hvala. Foto: BoBo

Kot posebnost napovedujejo koncert Pop Art, ki bo na sporedu 21. januarja in bo namenjen komorni glasbi. Na sporedu bodo tri skladbe, namenjene tolkalom, poleg Žurajeve Top spin tudi Ionisation skladatelja Edgarda Vareseja in pod vodstvom dirigenta Stevena Loya še slovenska praizvedba skladbe Schrauben Enna Poppeja.

Tišina, prosim!
Zaključek festivala bo 2. februarja in bo sovpadel s prvim koncertom 3. Zimskega festivala v organizaciji Festivala Ljubljana. Na program koncerta z naslovom Tišina, prosim! so organizatorji uvrstili kultne skladbe 20. stoletja, ki jih bodo glasbeniki ob boku sopranistke Moriahove izvajali pod taktirko Gregorja A. Mayrhofra.

Uvod v zadnji dogodek tega novega festivala bo pripadel Žurajevi skladbi Quiet, please!, program pa bodo zaznamovala tudi dela Straussa in Bernda Aloisa Zimmermanna. Izpostaviti pa velja tudi skladbo Franza Biberja Battalia iz leta 1673, ki kljub starosti uporablja kompozicijske pristope, ki so v polni meri zaživeli šele v 20. stoletju, denimo udarce z loki ali papir, zataknjen med strune, je še povedal Klemen Hvala.