Foto:
Foto:

Slovenski skupini Terra folk in Katalena bosta predstavili svoja nova albuma, N'Taka in Babje leto, na koncertu, ki bo danes ob 20.30, pa se jim bo pridružila tudi šestčlanska škotska zasedba Cliar, ki izvaja tradicionalne in sodobne pesmi v galskem jeziku. Koncert, ki ga bo snemala tudi škotska televizija in ga predvajala na škotskem kanalu BBC-ja (BBC 4), pomeni uvod v mednarodni festival Druga godba. Ta letos praznuje 20-letnico delovanja, festival pa bo potekal med 30. majem in 11. junijem.

Terra folk
Skupino Terra folk sestavljajo glasbeniki, ki izhajajo iz različnih glasbenih stilov - klasične glasbe, džeza, rocka in folka. Člane predstavljajo svoje priredbe in avtorske skladbe v slogu tradicionalne folk-etno glasbe iz različnih predelov sveta. Svoj nastop pa glasbeniki popestrijo s spontanostijo in improvizacijo z elementi, ki bi jih lahko uvrstili že v glasbeno gledališče. Repertoar zasedbe Terra folk obsega obdelave slovenskih, irskih, judovskih, ruskih, ciganskih, istrskih, balkanskih in drugih skladb ter predelave znanih pop skladb. Terra folk so Boštjan Gombač, Danijel Černe, Bojan Cvetrežnik in Joško Sečnik.

Katalena
Zasedba Katalena sodi med najuspešnejše slovenske folk-rock skupine, ki se ukvarjajo z ljudsko glasbeno zapuščino slovenskega prostora, vendar jo prireja in izvaja na sebi lasten način. V skupini Katalena so se znašli glasbeniki iz zelo raznolikih glasbenih okolij, ki svojo ustvarjalno energijo skozi obdelavo ljudskega materiala združujejo v samosvoj glasbeni izdelek. Naslov njihovega novega albuma Babje leto pa je izraz, s katerim se označuje indijansko poletje, to je poletje, ki se zavleče v jesen. Katalena so Polona Janežič, Vesna Zornik, Boštjan Gombač, Tibor Mihelič, Boštjan Narat in Robert Rebolj.

Cliar
Škotska skupina Cliar je šestčlanska zasedba, ki skupaj deluje že štiri leta. V tem času so razvili edinstven in prepoznaven zvok, za katerega sta značilna vokal in spremljava vokala z inštrumenti, med katerimi je najbolj prominentna piščal. Pesmi izhajajo iz škotske glasbene tradicije, na koncertu pa zasedba navadno predstavlja mešanico tradicionalnih pesmi v sodobni preobleki in avtorskih pesmi v etno-folk slogu. Cliar so Arthur Cormack, Mary Ann Kennedy, Ingrid Henderson, Maggie MacDonald, Ross Martin, kot gostujoča violinista pa s skupino sodelujeta Allan Henderson in Gabe McVarish.

Drugo godbo spremljajo še
Med spremljevalne prireditve festivala sodijo, poleg jutrišnjega koncerta, tudi odprtje razstave izbranih plakatov Druge godbe, ki bo 20. 5. v ljubljanski mestni hiši, predstavitev borbenega plesa iz severovzhodbega dela Brazilije Nacai Capoeira, koncert italijanske zasedbe La Squadra 5. junija v ljubljanskem starem mestnem jedru in koncert finske džez zasedbe Atomic v 1. junija mariborskem Narodnem domu.