Posebno priznanje za najboljši mešani mladinski zbor je prejel MeMPZ Škofijske klasične gimnazije Ljubljana Šentvid (zborovodja Damijan Močnik). Foto: JSKD
Posebno priznanje za najboljši mešani mladinski zbor je prejel MeMPZ Škofijske klasične gimnazije Ljubljana Šentvid (zborovodja Damijan Močnik). Foto: JSKD
Velenje
OPZ GŠ Fran Korun Koželjski Velenje (zborovodkinja Manja Gošnik Vovk), dobitnik posebnega priznanja za najboljši OPZ 25. revije Zagorje ob Savi. Foto: AP
Mladinski pevski zbor Osnovne šole Nazarje (zborovodkinja Katja Gruber), dobitnik posebnega priznanja za najboljši MPZ 25. Revije Zagorje ob Savi.
Mladinski pevski zbor Osnovne šole Nazarje (zborovodkinja Katja Gruber), dobitnik posebnega priznanja za najboljši MPZ 25. revije Zagorje ob Savi. Foto: JSKD

Na tekmovanju se je letos predstavilo 25 otroških in mladinskih pevskih zborov, zaradi velike udeležbe pa sta zato nastope ocenjevali dve petčlanski žiriji, sestavljeni iz najvidnejših slovenskih zborovodij. Žiriji sta poleg zlatih in srebrnih priznanj ter ocen, ki so jih prejeli vsi sodelujoči zbori, najboljšim podelili še posebna priznanja.

Med otroškimi zbori se je najbolje odrezal Otroški pevski zbor Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega iz Velenja, ki ga vodi Manja Gošnik Vovk. Najboljša mladinska pevska zbora sta Mladinski pevski zbor Osnovne šole Nazarje, ki ga vodi Katja Gruber, in Mladinski pevski zbor Glasbene šole Rogaška Slatina, ki ga vodi Andreja Došler.

Naslov najboljšega dekliškega pevskega zbora je šel Gimnaziji Celje - Center, kjer vodi zbor David Preložnik. Najboljši mešani mladinski zbor pa je zbor Škofijske klasične gimnazije Ljubljana Šentvid, ki ga vodi zborovodja Damijan Močnik.

Organizator dogodka Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je podelil tudi denarno nagrado za ogled Evropskega mladinskega zborovskega festivala Neerpelt 2016 v Belgiji, ki so jo prejeli Marta Sojar Voglar, Petra Habjanič Gregorc in Polona Stegu. Nagradni koncert najboljših zborov iz posameznih tekmovalnih kategorij pa bo v organizaciji Glasbene matice Ljubljana potekal 13. maja v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.

Na tokratni reviji se je sicer predstavilo 29 otroških, 16 mladinskih, trije dekliški in štirje mešani mladinski zbori, ki so izvedli 157 različnih skladb, med katerimi je bilo 22 novih del slovenskih skladateljev.

Bienalno tekmovanje Zagorje ob Savi ni le pregled dosežkov najboljših otroških in mladinskih zborov Slovenije, temveč tudi pomemben pokazatelj kakovosti mladih generacij pevcev, ki bodo nekoč prepevali v odraslih pevskih zborih in zastopali Slovenijo na številnih priznanih mednarodnih tekmovanjih, so sporočili iz JSKD-ja, kjer poudarjajo, da je zborovstvo tista dejavnost, s katero se Slovenci v svetu s ponosom predstavljajo in so prav zaradi nje še posebej prepoznavni.