Zlatko, dobro znano ime ljubiteljem (slovenskega) hiphopa, se na zgoščenki Val 08 predstavlja s skladbo Gospod je prezaseden. Foto: Boštjan Tacol
Zlatko, dobro znano ime ljubiteljem (slovenskega) hiphopa, se na zgoščenki Val 08 predstavlja s skladbo Gospod je prezaseden. Foto: Boštjan Tacol
Aynee se morda spomnite iz Bitke talentov, kjer je nastopala kot Simona Černetič, sicer pa že od leta 2001 uspešno stopa po samostojni glasbeni poti. Foto: MMC RTV SLO

To je bilo geslo razpisa, namen pa je bil podpreti domačo aktualno glasbeno sceno in morda odkriti kakšen skriti glasbeni biser. Omenjeni klic je veljal domačim glasbenim ustvarjalcem in kantavtorjem, ki ustvarjajo na področju glasbenih zvrsti, kot so rock, hiphop, elektronika, funk ali te zvrsti kombinirajo, lahko tudi z etnoglasbo ali drugimi sorodnimi zvrstmi.

Prostora samo za 18 izbrancev

Štiri skladbe s kompilacije Val 08 že lahko poslušate na spletni strani ZKP RTV SLO.
Na (nad)žanrsko odprti razpis je s 154 naslovov prispelo 228 skladb. Prostora na zgoščenki, ki izide v ponedeljek, pa je bilo za največ osemnajst!

Med 18 veličastnih, ki so se znašli na njej, je žirija uvrstila 17 slovenskih izvajalcev in makedonskega gosta. To so Stranci, Jacuzzy & Sausages, I. Vanish, Plueg, Superlizo, Matej Kranjc, Go.Be, Aynee, Orkester družinska sreča, Bitch Boys, The Hand, Dom za sanje, Zlatko, DiFaso, Ela Banda, X-Muza, Žiga Bižal in Gligor Kondovski.

Od sredine do alternative pod Alpami
Na kompilaciji Val 08 je ujeta pestrost in raznolikost ustvarjanja v popularni glasbi na tej strani Alp, je pa tudi odsev dogajanja na naši glasbeni sceni. Od sredinskega do alternativnega zvoka, je v knjižici, priloženi zgoščenki, zapisala strokovna žirija v sestavi Andrej Karoli, Igor Bašin, Jure Longyka in Jernej Vene.

Štirje veličastni v živo
Novo zgoščenko Založbe kaset in plošč RTV Slovenija, ki je nastala v sodelovanju z Valom 202, in izbrane izvajalce s plošče bodo svečano predstavili v ponedeljek ob 14.00 v studiu 14 Radia Slovenija.

Štirje izmed veličastnih – Zlatko, DiFaso, Matej Kranjc in Stranci - bodo nastopili v živo z izbranimi skladbami za Val 08.

A. K.