Montserrat Caballé je pred kratkim oznanila, da se podaja na dveletno svetovno turnejo, po kateri se bo leta 2013 za vedno poslovila od glasbenega sveta. Foto: EPA
Montserrat Caballé je pred kratkim oznanila, da se podaja na dveletno svetovno turnejo, po kateri se bo leta 2013 za vedno poslovila od glasbenega sveta. Foto: EPA

Na teniški turnir v Umagu, ki bo letos med 21. in 31. julijem, poleg športnih prihajajo tudi velike glasbene zvezde, poroča Večernji list. Med njimi je gotovo najsvetlejša španska operna diva Montserat Caballé, ki bo 23. julija zapela na stadionu Stella Maris v Umagu. Slavna sopranistka, ki jo v opernem svetu že desetletja kličejo "La Superba" (Veličastna), je že nekajkrat v svoji več kot pol stoletja trajajoči karieri odprla velike športne dogodke.

Med najbolj nepozabnimi tovrstnimi nastopi sta njena izvedba uradne himne olimpijskih iger v Barceloni leta 1992 in odprtje finalne tekme Lige prvakov na stadionu Camp Nou sedem let pozneje. Poleg glasbenih dosežkov je operna pevka znana tudi po človekoljubnem delu, je Unescova ambasadorka dobre volje, v rodni Barceloni pa že leta deluje njena humanitarna organizacija za pomoč zapuščenim otrokom.

Obožuje balet in paello
Večernji list niza še nekaj zanimivosti iz življenja pevke, ki slovi po muhavosti, saj je v 80. zaradi tega odpovedala številne koncerte. A, kot pravijo njeni prijatelji, so bile razlog za odpovedi številne operacije in bolezni, ki naj bi jih nato le premagala z optimizmom. Bila naj bi "ženska zlatega srca" in srce zabav, je velika oboževalka ruskega baleta in balerine Maje Plisecke. Srce pa ji najbolj zaigra, ko na krožniku zagleda špansko jed paello, ki jo je menda odlično pripravljala njena mati. V zvezi s španskim tenoristom Bernabeom Martijem sta se ji rodila dva otroka, njena hči Montserrat Martí Motsita je uspešna operna pevka, ki pogosto stopi na oder z materjo.

Pevko poznajo tudi številni "operni laiki", saj se je leta 1987 podala na izlet v popglasbo in posnela duet s pevcem Queenov Freddiejem Mercuryjem. To je bila pesem Barcelona, ki je postala velika uspešnica in bila nato himna olimpijskih iger v tem katalonskem mestu. Poslušajte jo tukaj.