Na festivalu bodo nastopile različne skupine, od narodnozabavnega ansambla Franca Miheliča, ansambla Spev do zasedbe Nova legija in pop-rockerjev Faraonov, na odru pa bodo  tudi priznani slovenski pevci in pevke Nuša Derenda (na fotografiji), Eva Černe, Ana Dežman, Nuška Drašček, Neža Drobnič, Irena Vrčkovnik, Tomaž Domicelj, Aleksander Mežek in Oto Pestner. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na festivalu bodo nastopile različne skupine, od narodnozabavnega ansambla Franca Miheliča, ansambla Spev do zasedbe Nova legija in pop-rockerjev Faraonov, na odru pa bodo tudi priznani slovenski pevci in pevke Nuša Derenda (na fotografiji), Eva Černe, Ana Dežman, Nuška Drašček, Neža Drobnič, Irena Vrčkovnik, Tomaž Domicelj, Aleksander Mežek in Oto Pestner. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na festivalu so umetniškim vodstvom Tomaža Habeta peli sopranistka Norina Radovan, tenorist Branko Robinšak ter baritonista Jože Vidic in Darko Vidic, nastopili pa so tudi Orkester SNG Opera in balet Ljubljana, orkestra Slovenske vojske in policije, Mešani pevski zbor KGBL Ljubljana in Slovenski oktet.

Posnetek prireditve si bo mogoče ogledati v sredo, 19. decembra, ob 20.05 na 1. programu TV Slovenija - ali pa ji ob isti uri prisluhniti na 1. programu Radia Slovenija.

Od mnogih različic pesmi do festivala
Zgodba festivala se je začela s pesmijo Mati Domovina, ki jo je Krkovič spesnil v počastitev dvajsetletnice samostojne slovenske države. Z njo je na simbolen način želel hkrati zapeti materi in domovini, piše na spletni strani festivala. Pesem je bila izvedena v dvajsetih različnih glasbenih žanrih s pomočjo več kot dvajsetih slovenskih glasbenih izvajalcev. Po tej izkušnji se je Krkovič lotil še nadgradnje tega projekta, festivala slovenske domoljubne pesmi. "Prireditev bo uvodni poklon Domovini, glasba bo združevala tudi na videz nezdružljivo, v časih, ki so vse prej kot mirni. Presegla bo najrazličnejše, praviloma umetne delitve," so zapisali na spletni strani festivala. Prireditve se bo udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Organizatorji si želijo, da bi festivalska prireditev postala tradicionalna in da bi povezovala Slovence doma in po svetu. Festival naj bi hkrati simbolično spominjal in opominjal na svetle dneve enotnosti slovenskega naroda, ki se je izrazila v samostojni slovenski državi. Pri festivalu sodelujejo občina Kočevje, SKUD Mati Domovina, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Opera balet Ljubljana in RTV Slovenija. Prireditev bosta povezovala Nataša Bolčina Žgavec in Roman Končar.

Prvi festival slovenske domoljubne pesmi
Prvi festival slovenske domoljubne pesmi