Simfonični orkester RTV Slovenija je v program uvrstil Vivaldijeve Štiri letne čase in izbrane pesmi Koviča, Pavčka, Menarta in Zlobca. Foto: MMC RTV SLO
Simfonični orkester RTV Slovenija je v program uvrstil Vivaldijeve Štiri letne čase in izbrane pesmi Koviča, Pavčka, Menarta in Zlobca. Foto: MMC RTV SLO

Ne slave, ne denarja, ne ljubezni ne bo v željáh. / Le mir, le mir, le mir …


Janez Menart, Pesem jesenske aleje
Simfonični orketster RTV Slovenija
EU dan Evrope praznuje od leta 1986, in sicer v spomin na deklaracijo, ki jo je 9. maja 1950 predstavil tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman. V njej se je zavzel za oblikovanje organizacije nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Foto: MMC RTV SLO

9. maja daljnega leta 1950 se je s predlogom francoskega zunanjega ministra, naj Francija in Zvezna republika Nemčija združita proizvodnjo premoga in jekla v organizaciji, ki se ji bodo lahko pridružile tudi druge evropske države, tako rekoč rodila Evropska unija, zato vsako leto na ta dan praznujemo dan Evrope.

Slovesnost ob dnevu Evrope si v celoti oglejte tukaj.

Tradicionalno slovesnost sta na predvečer praznika, na katero je bil vstop prost, spremljati pa jo je bilo mogoče tudi v neposrednem prenosu na 1. programu Radia Slovenija in 2. programu Televizije Slovenija, pripravila predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Mestna občina Ljubljana.

V umetniškem programu je Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom in solistom Benjaminom Ziervoglom izvedel Štiri letne čase Antonia Vivaldija, izbrane pesmi štirih - Kajetana Koviča, Toneta Pavčka, Janeza Menarta in Cirila Zlobca - pa je interpretiral dramski igralec Boris Ostan.

Dobro uro dolgo prireditev v režiji Marka Bratuša, ki je nastala po scenariju Saše Šepec, je povezoval Jonas Žnidaršič.

Razgiban teden Evrope
S tem je teden Evrope odprt in v prihodnjih dneh bodo sledile še različne prireditve v Ljubljani in drugod po Sloveniji, tudi kulturne narave.

V ljubljanskem Kinodvoru bodo, denimo, 9. maja zvečer predvajali celovečerni film Tujka (Die Fremde). Gre za dobitnika letošnje filmske nagrade lux, ki jo Evropski parlament podeljuje filmom, ki prikazujejo vrednote in pestrost evropske kulture, spodbujajo razpravo o aktualnih družbenih vprašanjih ali razmišljanja o procesu izgradnje Evrope.

Teden Evrope bo letos dobil tudi svojo risanko. Umetnik Ciril Horjak - dr. Horowitz, ki ustvarja z računalniškim grafičnim programom, bo 12. maja v ljubljanskem Centru Evropa s pomočjo idej in asociacij občinstva na temo gospodarske strategije Evropa 2020 ustvaril risbo oziroma karikaturo.













Ne slave, ne denarja, ne ljubezni ne bo v željáh. / Le mir, le mir, le mir …


Janez Menart, Pesem jesenske aleje