Osemčlansko zasedbo Staff Benda Bilili iz Demokratične republike Kongo sestavljajo ulični glasbeniki, invalidi in zapuščeni otroci, ki ustvarjajo plesno godbo, mešanico rumbe, R&B-ja, funka, reggaeja in kubanskih ritmov. Staff Benda Bilili s svojo živahno ritmiko in težko življenjsko realnostjo v svojih cvetočih melodijah opevajo vsakdanjost življenja v Kinšasi, njihovo geslo pa je:
Osemčlansko zasedbo Staff Benda Bilili iz Demokratične republike Kongo sestavljajo ulični glasbeniki, invalidi in zapuščeni otroci, ki ustvarjajo plesno godbo, mešanico rumbe, R&B-ja, funka, reggaeja in kubanskih ritmov. Staff Benda Bilili s svojo živahno ritmiko in težko življenjsko realnostjo v svojih cvetočih melodijah opevajo vsakdanjost življenja v Kinšasi, njihovo geslo pa je: "Hendikep ni v telesu, temveč v umu." Foto:
Po lanski izdaji, ko se je zdelo, da je portugalska glasbenica Mariza po besedah direktorja Zavoda Druga godba in člana programskega odbora festivala Bogdana Benigarja "požrla vse preostale nastopajoče", so se organizatorji odločili, da festival raztegnejo čez vse leto. Tako sta letošnjo Drugo godbo v marcu uvedla že koncerta etiopskega glasbenika Mulatuja Astatkeja in newyorške senzacije Balkan Beat Box. Foto: petra Cvelbar
Ursula Rucker
Za številne, ki že dobrih dvanajst let spremljajo angažirane glasbenike ameriškega hiphopa, je bilo prvo srečanje z Ursulo Rucker skrito v epilogu drugega albuma philadelphijskih prvakov hiphopa The Roots – Do You Want More, v osemminutni angažirani seksualni povedi z naslovom The Unlocking. Foto: Druga godba
Hindi Zahra
V Parizu živeča maroška 'femme fatale' berberskega rodu Hindi Zahra (izg. Zara) je Evropo obnorela s svojim singlom Beautiful Tango in nato še s prvencem Handmade, ki ji ga je izdala založba Blue Note leta 2010. Foto: Druga godba

Premik v začetek maja pa ni edina novost 27. izdaje Druge godbe, organizatorji so se namreč po lanskem festivalu, ko je portugalska glasbenica Mariza po besedah direktorja Zavoda Druga godba Bogdana Benigarja "požrla vse ostale nastopajoče", odločili, da festival raztegnejo na obdobje od marca pa vse do pozne jeseni. Vrh festivala pa bodo že omenjeni datumi, koncerti pa bodo potekali v Kinu Šiška, na Metelkovi, v Klubu CD in Atriju ZRC.

Ulična glasba in hiphop
Za uvod bo 7. maja v Kinu Šiška poskrbela zasedba Staff Benda Bilili, ki jo sestavljajo ulični glasbeniki in invalidi. Nenavadna zasedba, ki prihaja iz DR Kongo, v svojih cvetočih melodijah opeva vsakdanjost življenja v Kinšasi in hkrati izraža močno sporočilnost, da hendikep ni v telesu, temveč v umu. Pred koncertom bodo v preddverju centra urbane kulture Kina Šiška odprli razstavo plakatov, ki jih je za festival med letoma 2003 in 2010 oblikoval Karlo Medjugorac.

Ljubitelje hiphopa bo razveselila novica, da se v Ljubljano vrača angažirana ameriška glasbenica Ursula Rucker, ki se bo na Drugi godbi ustavila v sklopu turneje ob izidu petega studijskega izdelka She Said. Po besedah Benigarja gre za pevko, ki svoj glasbeni milje polni z bogato vsebino in glasbo, ki se giblje čez rob ambientalnega in plesnega. Za Ruckerjevo bo letni oder Gale hale na Metelkovi segrela slovenska zasedba Jimmy Barka Experience, ki s pomočjo štirih gramofonov, dveh mešalnikov in bobnov ustvarja "razmetanko slogov".

Zadnji dan namenjen otrokom
Druga godba bo Kino Šiška znova zasedla 13. maja, tokrat z dvojnim programom. Prvi bodo na oder Katedrale stopili Vasko Atanasovski in njegovi Mlask. Priznani saksofonist Atanasovski se skupaj z ekstatičnimi instrumentalisti spretno giblje med glasbenimi zvrstmi. Zasedba bo na koncertu predstavila novo gradivo. Druga zvezda večera bo maroška glasbenica berberskega rodu Hindi Zahra, ki jo je prvenec Handmade ponesel med zvezde. Za Zahro je značilno, da se v svojih skladbah elegantno sprehaja med bluesom in soul-folkom, občasno pa zaide tudi v temnejše vode.

Sklepni dan bo zaznamovalo celodnevno dogajanje. Že ob 11.00 bo pod vodstvom Roberta Rodrigueza in Susie Ibarre potekala delavnica Mundo Ninos, namenjena otrokom med 4. in 8. letom starosti. Priznana glasbenika otroke vabita, naj se z njima naučijo ritmov z vseh koncev sveta, za regionalni vpliv delavnic pa bosta poskrbela Luka Ropret in Brina Vogelnik. Rodriguez in Ibarra bosta ob 16.00 izvedla tudi koncert za otroke vseh starosti.

Uvodni takti in konec v Klubu CD
Za uvod v večerni del bo s koncertom v Atriju ZRC SAZU poskrbela norveška glasbenica Mari Kvien Brunvoll, ki vokal spaja s tradicionalnimi akustičnimi glasbili in elektroniko.

Tudi letos bo konec festivala potekal v intimnejšem ozračju. Tokrat bosta zanj v Klubu Cankarjevega doma poskrbela v Londonu živeča izraelska glasbenica Mor Karbasi in Damir Imamović, ki prihaja iz BiH-a. Karbasijeva je glasbenica z izjemnimi vokalnimi sposobnostmi, ki prepeva v jeziku španskih Judov - ladinu. Zadnji projekt Imamovića pa je prepričal Benigarja, da je ravno njega izbral za sklep festivala. Menil je, da je glasbenik tako odličen, da je "po tem koncertu nemogoče še kaj slišati".

Spremljevalni program
V spremljevalnem programu festivala bosta poleg razstave plakatov še predavanje Rodrigueza in Ibarre v angleščini z naslovom "Song of the Bird King" ter mednarodna delavnica o alternativnih oblikah financiranja v kulturnem sektorju z naslovom Veliki upi v trajnostno financiranje in spodbudo obiska.