The Tiger Lillies s svojimi neponovljivimi provokativnimi nastopi, v katerih nobena meja ni samoumevna, šokirajo, razvedrijo in zabavajo na postmoderen način. Foto: Kino Šiška/Andrew Attkinson
The Tiger Lillies s svojimi neponovljivimi provokativnimi nastopi, v katerih nobena meja ni samoumevna, šokirajo, razvedrijo in zabavajo na postmoderen način. Foto: Kino Šiška/Andrew Attkinson
The Tiger Lillies
Brechtovski punk kabaret prihaja v Katedralo Kina Šiška. Foto: Kino Šiška/Andrew Attkinson

The Tiger Lillies obstajajo od leta 1989. 20 let pozneje je njihov zvok še vedno ena najbolj edinstvenih in izvirnih zadev, na katero lahko naletite v glasbenem svetu, pišejo organizatorji koncerta. The Tiger Lillies od samega začetka izstopajo zaradi svojega posebnega zvoka in sloga, s pomočjo katerega so iz londonskih pubov napredovali do Piccadilly Theatra in celo operne hiše v Sydneyju.

Med vrhunce njihove kariere sodi nagrada olivier, ki so jo prejeli za kultni muzikal Shockheaded Peter in nominacija za nagrado grammy za album The Gorey End. V dveh desetletjih delovanja so izdali 21 albumov, sodelovali na nešteto prireditvah in obiskali velik del sveta, pri tem pa niso nikoli nehali presenečati, pretresati in zabavati občinstva s svojim neponovljivo sprevrženim slogom glasbe.

Čudni londonski svet je postal umetnost
Skupino The Tiger Lillies je ustanovil Martyn Jacques, ki je med svojim 20. in 30. letom večinoma živel nad bordelom v londonskem Sohu, medtem pa kukal skozi okno in opazoval živahno londonsko življenje. Jacques je potreboval dobrih 10 let, da je ta čudni svet pretvoril v umetnost, medtem pa se je poskušal v petju in skladanju. Leta 1989 je dobil svojo prvo harmoniko in kmalu po tem ustanovil The Tiger Lillies.

V zgodnjih 90. letih 20. stoletja ste The Tiger Lillies lahko opazili v londonskih pubih, na edinburškem festivalu Fringe, v čeških barih in švicarskih okrepčevalnicah, pa tudi na ulicah neštetih mest po vsej Evropi. Če bi ustanovitelja povprašali po njihovem nenavadnem slogu glasbe, bi ga poimenoval brechtovski punkkabaret, 20 let pozneje pa je ta termin postal tako splošno sprejet, da mu The Tiger Lillies nasprotujejo.

O lepih svetlolascih ne pojejo
Svet skupine The Tiger Lillies je temen, čuden in raznolik, poln trenutkov globoke žalosti, krutega črnega humorja in neznanske lepote. Ta unikatni "anarhistični brechtovski poulični operni trio" potuje po svetu in poje pesmi o vsem, razen o "lepih svetlolasih dekletih in fantih, ki tekajo po travnikih", če citiramo ustanovitelja Martyna Jacquesa.

Njihove pesmi tako pokrivajo vse temne vidike življenja, od prostitucije in odvisnosti od drog do nasilja in obupa. The Tiger Lillies s pridihom sprevrženega humorja in ostre ironije vedno posredno usmerijo kazalec nazaj v nas: "Kaj za vraga počnemo, ko se temu smejimo?" Njihova glasba je mešanica predvojnega berlinskega kabareta, anarhistične opere in ciganske glasbe, poleg tega odzvanja glasove Bertolta Brechta in Jacquesa Brela.