Waters je zdi, ki ločuje Palestince in Izraelce, obiskal dan pred koncertom. Foto: EPA
Waters je zdi, ki ločuje Palestince in Izraelce, obiskal dan pred koncertom. Foto: EPA
Neve Šalom
V Neve Šalom je Watersa prišlo poslušat kar 55.000 navdušencev. Foto: EPA

63-letni Waters, član legendarnih Pink Floydov, se je pri zidu, ki Zahodni breg ločuje od Izraela, ustavil v sredo, ko je prispel na Bližnji vzhod, kjer je koncertiral 22. junija.

"To je grozljiva zgradba. Videl sem fotografije zidu, slišal veliko o njem, ampak dokler ne prideš sem, si ne moreš predstavljati, kako zatiralen in moreč je. In kako žalostno je videti ljudi, ki morajo skozi male luknje. To je norost," je novinarjem povedal glasbenik, ki je navdih za verjetno najbolj znani album skupine Pink Floyd, The Wall, dobil med turnejo leta 1977, album pa je izšel leta 1779.

Mali Neve Šalom namesto stadiona
Ko je Waters pred meseci oznanil, da bo igral v Izraelu, se je nanj vsul plaz kritik. Koncert je zato pripravil v vasi Neve Šalom - v jidišu to pomeni Oaza miru, saj v vasici skupaj živijo Arabci in izraelski Judje. Glasbenik je najprej nameraval igrati na telavivskem stadionu, a po številnih očitkih Palestincev in tudi britanskih oboževalcev je koncert "preselil" v mirno vasico, ki je bila že štirikrat nominirana za Nobelovo nagrado za mir.

Berlin ga je že "ubogal"
Leta 1990 je Waters "predstavo" The Wall odigral ob berlinskem zidu, ki je ločeval vzhodni in zahodni del današnje nemške prestolnice, in tako proslavil združevanje Nemčije. Berlinskega zidu ni več, Waters pa je novinarjem glasno povedal, da upa, da nekoč tudi zidu in ograj v Izraelu ne bo: "Morda bo tega res težje podreti, ampak nekoč se bo moralo to zgoditi."