Festival bo nocoj odprl koncert glasbenikov Tango Story in Nuške Drašček. Med drugim bodo premierno izvedli skladbo Ptujske vedute, ki jo je za festival napisal skladatelj Jani Golob. Foto: Festival Arsana
Festival bo nocoj odprl koncert glasbenikov Tango Story in Nuške Drašček. Med drugim bodo premierno izvedli skladbo Ptujske vedute, ki jo je za festival napisal skladatelj Jani Golob. Foto: Festival Arsana
Glavne zvezde festivala je desetimi grammyji nagrajena ameriška vokalna skupina Take 6, ki bo nastopila v nedeljo, 26. julijaob 20.30 na dvorišči minoritskega samostana.
Glavne zvezde festivala je z desetimi grammyji nagrajena ameriška vokalna skupina Take 6, ki bo nastopila v nedeljo, 26. julija, ob 20.30 na dvorišči minoritskega samostana. Foto: EPA
Tinkara Kovač
Festival, ki vsako leto posebno pozornost namenja slovenskim glasbenikom, bo letos gostil priznana imena glasbene scene. Foto: Festival Arsana

Osrednje prizorišče festivala je dvorišče minoritskega samostana, ki sprejme okoli 1.200 obiskovalcev, poleg tega ga je ob slabem vremenu mogoče pokriti, vendar se bo glasba razširila tudi po ulicah in trgih mestnega jedra, odmevala bo tudi v slavnostni dvorani Ptujskega gradu. Ptuj tudi sicer diha z glasbo. Pohvali se lahko z neverjetnim številom mladih glasbenikov, prav tako z uveljavljenimi imeni, je spomnil umetniški vodja in direktor festivala Mladen Delin. Obenem je privlačna turistična destinacija, mestno jedro pa je zelo privlačno za kulturne, sploh koncertne dogodke.


Več o festivalskem programu najdete tukaj.

Posebna pozornost festivala je vselej usmerjena v slovenske glasbenike. Tudi letos bodo obiskovalci lahko prisluhnili kar nekaj uveljavljenim imenom, med drugim skupinama Katalena in Manouche, pa tudi Rudiju Bučarju, Tinkari Kovač ter Galu in Severi Gjurin.

Od džeza do popa - v mesto prihajajo Take 6
Kot vrhunec festivala napovedujejo z desetimi grammyji nagrajeno ameriško vokalno skupino Take 6. Šest pevcev izvaja glasbo različnih žanrov, od gospela in džeza do R&B in popa. Po številu nagrad se lahko primerja z glasbeniki, kot so Stevie Wonder, Ray Charles in Whitney Houston. Med tujimi izvajalci pa je treba omeniti vsaj še kubansko zasedbo Estudiantina ensemble in ameriški Renato Chicco trio.
Del programa posvečajo klasični glasbi. Gostili bodo profesorje z glasbenih akademij v Rimu, na Dunaju in v Parizu, pripravljajo pa tudi večer samospevov in opernih arij, ki ga bo oblikovala mlada obetavna sopranistka Nika Gorič. Osrednje glasbeno dogajanje bodo spremljali otroški festival, vokalni kamp, 7. mednarodna poletna glasbena akademija, seminarji, okrogle mize in delavnice.
Ptuj s Šalamunovo ulico
Konec avgusta bo glasbo dopolnila poezija. Med 26. in 29. avgustom bo festival Dnevi poezije in vina v organizaciji založbe Beletrina gostil 20 pesnikov iz 15 držav. Letošnji fokus bo posvečen pesnikom, ki pišejo v nizozemščini, pripravili pa bodo tudi slovesnost ob poimenovanju ene izmed ptujskih ulic po pesniku Tomažu Šalamunu.