New York Voices sestavljajo štirje izjemni vokalisti Darmon Meader, Peter Eldridge, Kim Nazarian in Lauren Kinhan. Foto: Peter Blum
New York Voices sestavljajo štirje izjemni vokalisti Darmon Meader, Peter Eldridge, Kim Nazarian in Lauren Kinhan. Foto: Peter Blum
Siddharta
Festival se bo končal z akustičnim nastopom Siddharte. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj

Večji koncerti bodo potekali na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju, ki bo osrednje prizorišče festivala, dogodki pa bodo potekali tudi v slavnostni dvorani ptujskega gradu in kavarnah v središču mesta. V dominikanskem samostanu bo nastopil mladinski simfonični orkester iz Strasbourga, ki združuje od 60 do 70 mladih glasbenikov.

Letos so okrepili s ponudbo za otroke, saj se bo ves čas glasbenega festivala vzporedno dogajal tudi otroški festival z ustvarjalnimi delavnicami, glasbenimi pravljicami in lutkovnimi predstavami. "Poskušamo poskrbeti za najrazličnejše okuse," je povedal Zagoršek.

Ameriška zasedba s prvim vokalnim džezovskim kampom v Evropi
Kot rečeno, bo Arsano odprl koncert ameriške zasedbe New York Voices, ki je predtem svoje bogato znanje delila na svojem prvem evropskem vokalnem džezovskem kampu, ki je potekal ravno na Ptuju. Tovrstne kampe zasedba izvaja od leta 2009, tokrat prvič na evropskih tleh.

Ameriška štiričlanska zasedba New York Voices, ki jo sestavljajo Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmon Meader in Peter Eldridge, deluje 28 let in velja za eno najbolj znanih vokalnih džezovskih skupin, ki je izdala 10 albumov. V njihovem glasbenem ustvarjanju se prepletajo različne glasbene zvrsti na čelu z džezom, h kateremu mešajo brazilsko, R & B, klasično in pop glasbo.

Dobitniki dveh grammyjev so bili na Ptuju že pred dvema letoma, zdaj pa so se vrnili, da bi organizirali prvi vokalni džezovski kamp na evropskih tleh. Kot je za STA povedal koordinator festivala Arsana Niko Zagoršek, se kampa na Ptuju udeležuje okoli 50 slušateljev, večinoma iz tujine, kar si štejejo v veliko čast in kot dokaz, da je njihovo ime prepoznano ne le doma, ampak tudi v tujini.

Poleg članov zasedbe so kot mentorji na kampu še ameriški skladatelj in pianist Greg Jaspers ter nekdanji tenorist švedske vokalne skupine The Real Group Peder Karlsson, ki je bil nekaj časa tudi umetniški vodja slovenskega zbora Perpetuum Jazzile.

Festival Arsana na Ptuju
Festival Arsana na Ptuju