Projekt predstavlja prvo integralno in popolnoma avtorsko tangoglasbo slovenskega izvajalca. Foto: Kino Šiška
Projekt predstavlja prvo integralno in popolnoma avtorsko tangoglasbo slovenskega izvajalca. Foto: Kino Šiška

Po besedah harmonikarja in pianista, ki ga poznamo tudi kot člana Orlekov, je prvi slovenski avtorski tangoalbum nastal po naključju, saj se ob začetku snovanja plošče niso zavedali, da jih bo zaneslo v smer tanga. Šele ko se jim je pridružil violinist Bauer, je to postalo jasno in preimenovali so se v Tango Tori.

Poleg Jureta Torjia v tem igrajo še avstrijski violinist Kurt Bauer, kubanski kitarist Ariel Cubria in avstrijski kontrabasist Ewald Oberleitner.

Od lirične nežnosti do vznesenih prijemov
V svoji glasbi prepleta Tori značilne intimistične in rahločutne instrumentalne izpovedi z elementi džeza, folka in etna, v sodelovanju z drugimi tremi glasbeniki pa se je vse skupaj izkristaliziralo v povsem unikatno različico tanga. Album Za en dotik/For One Touch prinaša 14 skladb, katerih večinski avtor je Tori, štiri pesmi pa je napisal Cubria. Repertoar zasedbe Tango Tori "v živo" sestavlja in razstavlja vse tisto, kar krasi tango, od intimističnih in liričnih instrumentalnih nežnosti do vznesenosti latino žanrskih prijemov.

Skupina v tem nadaljuje tradicijo tiste tangu sorodne zvočne identitete, ki jo je zastavil že Tori Trio. To je prepoznal tudi režiser Metod Pevec in z njihovo glasbo pospremil zgodbo svojega filma Vaje v objemu.