Koncert Za njimi stojimo bo v torek, 31. maja, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: Matej Kolaković
Koncert Za njimi stojimo bo v torek, 31. maja, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: Matej Kolaković
false
Katarina Leskovar - violončelo. Foto: AS Fundacija
false
Luka Mitev - fagot. Foto: AS Fundacija

Mladi glasbeniki so nastopili v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Peterici, ki so jo letos izbrali v sklopu projekta Za njimi stojimo, so bile na koncertu dodeljene nekoliko izpostavljene vloge.

Finalisti so bili izbrani na avdiciji konec februarja izmed 34 prijavljenih mladih glasbenikov kot najperspektivnejši glasbeni kader, ki lahko svoje glasbeno znanje predstavi tudi širši javnosti v sklopu delovanja v vrhunskem glasbenem sestavu. Za njimi stojimo je skupna izobraževalna priložnost AS Fundacije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Cankarjevega doma.

Že od novembra lani so se vsi prijavljeni mladi violinisti, violončelisti, kontrabasisti, oboisti, fagotisti, trobentači, hornisti, tolkalci in pianisti redno vključevali v vaje in koncerte orkestra. Pod mentorskim vodstvom naših odličnih glasbenikov so mladi tako spoznavali delo poklicnega orkestrskega glasbenika na vajah, snemanjih in koncertih, se pravi od priprave do izvedbe. Prav tako pa je imel na tak način tudi orkester vpogled v glasbene generacije, ki prihajajo. Kakovosti vrhunskega orkestrskega glasbenika so širše kot zgolj virtuoznost in tehnično obvladovanje instrumenta, saj so potrebni tudi dober občutek za delo v skupini, velika sposobnost poslušanja svoje okolice in prilagajanja.

Od opravljene avdicije do zaključnega koncerta je sodelovanje v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija honorirano in medijsko podprto. Tretji program Radia Slovenija - program Ars bo zaključni koncert neposredno prenašal, predtem pa bodo izbrani glasbeniki prav tako na programu Ars predstavljeni tudi v nizu oddaj z naslovom Nove glasbene generacije.

Zaključnemu koncertu bo na Televiziji Slovenija sledila oddaja, ki nastaja v Uredništvu za resno glasbo in balet. AS Fundacija, ki podpira nadpovprečno nadarjene mlade posameznike na različnih področjih, bo vsakemu izmed petih izbranih glasbenikov namenila donacijo v višini 1.000 evrov kot prispevek k njihovemu glasbenemu izobraževanju ali nakupu potrebnih glasbenih potrebščin.