Balada o Sneguročki je zgodba o silni bridkobi in grozi, vendar hkrati o neizmerni lepoti, hrepenenju in razočaranju. Zgodba, ki se konča z nežnim darilom ruske zime, so zapisali pri SNG-ju Drama Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Balada o Sneguročki je zgodba o silni bridkobi in grozi, vendar hkrati o neizmerni lepoti, hrepenenju in razočaranju. Zgodba, ki se konča z nežnim darilom ruske zime, so zapisali pri SNG-ju Drama Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Balada o Sneguročki
Knjiga in zgoščenka z zvočnim zapisom recitala Balada o Sneguročki sta izšli leta 2012 pri založbi Mladinska knjiga, ilustracije je prispevala Anamarija Babić. Foto: Mladinska knjiga

Balada o Sneguročki je literarno-glasbeno delo, ki zajema iz ruskega izročila, v katerem se dramska interpretacija kongenialno spoji z glasbo.

Na velikem odru Drame bo s Svetlano Makarovič v vlogi pripovedovalke nastopil Mar Django Quartet (Vitalij Osmačko na akustični kitari in vokalu, Saša Olenjuk prav tako na akustični kitari in vokalu, Matija Krečič na violini in mandolini ter Nikola Matošić na kontrabasu).

Slikaniška, ruska in bibliofilska različica
Knjiga in zgoščenka z zvočnim zapisom recitala Balada o Sneguročki sta izšli leta 2012 pri založbi Mladinska knjiga, in sicer v treh izdajah - poleg navadne slikaniške še ruska izdaja in bibliofilska izdaja, v kateri je 100 podpisanih in oštevilčenih izvodov.

Lepo se poraja iz strašnega, umetnost iz frustracije
Balada o Sneguročki je zgodba o lepotici, ki nikogar ne zna imeti rada. Sneguročka ne zna ljubiti, saj je bila spočeta iz posilstva, zna pa biti radostna. Sporočilo zgodbe je, da se lepo poraja iz strašnega, umetnost iz frustracije. Zlo se ponavlja v večni verigi, saj se prejšnje zlo pozabi, pozabljeno zlo pa naredi prostor novemu zlu in tako bo, dokler bo človeška rasa na svetu, je prepričana avtorica.

Kljub ruskim uspavankam grozeče vzdušje
Že sam naslov Balada o Sneguročki nakazuje vzdušje v zgodbi, je ob izidu izpostavil urednik Andrej Ilc. Vzdušje v zgodbi je namreč precej grozeče, čeprav so v knjigo vključene tudi ruske uspavanke, ki naj bi delovale pomirjujoče - tu je narejen zasuk, zato vsebujejo tudi grožnjo. Sporočilo te knjige je po besedah urednika sploh rdeča nit umetnosti Svetlane Makarovič, to pa je univerzalno, namenjeno tudi današnjemu času.

Drevišnji dogodek v okviru Drame Akustike na velikem odru SNG-ja Drama Ljubljana se začne ob 19. uri.