En Šao se bo na uvodnem koncertu nove abonmajkske sezone Kromatike predstavil tudi v vlogi skladatelja, in sicer s simfonično suito Vtisi o Hanih. Foto: Simfoniki RTV Slovenija
En Šao se bo na uvodnem koncertu nove abonmajkske sezone Kromatike predstavil tudi v vlogi skladatelja, in sicer s simfonično suito Vtisi o Hanih. Foto: Simfoniki RTV Slovenija
Dan Žu
Kot solist bo drevi nastopil mladi kitajski violinist Dan Zhu, ki koncertira po odrih vsega sveta pod taktirko dirigentov, kot so Zubin Mehta, Christoph Eschenbach ali Tan Dun. Foto: Simfoniki RTV Slovenija

Uvodni koncert abonmajske sezone 2018/19 bo simbolno posvečen En Shau, ki je šef dirigent simfoničnega orkestra RTV od leta 2006 in se poslavlja s tega položaja. Kot solist pa se bo na tokratnem koncertu predstavil kitajski violinist Dan Zhu.

Slovo s čela simfonikov RTV
Leta 1954 rojeni En Shao je po koncu šolanja na osrednjem glasbenem konservatoriju v Pekingu nadaljeval študij na Kraljevem severnem glasbenem kolidžu v Angliji.

Med drugim je dirigiral Londonskemu simfoničnemu orkestru, Škotskemu simfoničnemu orkestru BBC, sodeloval je tudi z orkestrom Musikkollegium iz Winterthurja, Simfoničnim orkestrom Čajkovskega, orkestrom Madžarskega radia ter s slovenskimi, beograjskimi, zagrebškimi in hongkonškimi filharmoniki. Deluje tudi kot gostujoči dirigent Kitajskega nacionalnega simfoničnega orkestra.

Po napovedih v. d. vodje glasbene produkcije in umetniške vodje orkestra Maje Kojc bodo v nadaljevanju sezone okrepili sodelovanje z bolgarskim dirigentom Rossenom Milanovom, ki ga slovensko občinstvo že pozna.

Pod taktirko slavnih dirigentov
Drevišnji solist, mladi violinist Dan Žu, med drugim sodeluje s skladatelji, kot so Krzystof Penderecki, György Kurtág, Wolfgang Rihm in Gian-Carlo Menotti ter koncertira po odrih vsega sveta pod taktirko dirigentov, kot so Zubin Mehta, Christoph Eschenbach ali Tan Dun.

Uvodni koncert te sezone bo odprla razkošna postromantična Pesem jeseni Antona Lajovca, sklenilo pa ga bo s spevnimi melodijami še bogatejše delo En Shaa, in sicer simfonična suita Vtisi o Hanih. Slišati bo mogoče še Bernsteinovo Serenado po Platonovem Simpoziju in Bartókovo delo Dve sliki.

Prvi koncert nove sezone abonmaja Kromatika v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se bo začel ob 19.30.