Na Gostičevih dnevih slišimo opere, v katerih je blestel naš operni pevec in organist Jože Gostič. Foto: AP
Na Gostičevih dnevih slišimo opere, v katerih je blestel naš operni pevec in organist Jože Gostič. Foto: AP
false
Legendarni tenorist Jože Gostič (1900-1963). Foto: Wikipedia

Na Gostičevih dnevih slišimo opere, v katerih je blestel naš operni pevec in organist Jože Gostič. Organizatorji Kulturno društvo Jože Gostič Homec, Društvo prijateljev zagrebške Opere, ljubljanska in zagrebška Opera so tako pripravili prireditve pri nas in na Hrvaškem, v krajih, ki so povezanih z njegovim življenjem in delom.

Prve Gostičeve dneve so leta 2000 organizirali na pobudo Vladimirja Kranjčevića, tedaj direktorja zagrebške Opere, katere prvak je nekdaj bil tenorist Jože Gostič. Kranjčević se je sinoči Gostiču poklonil z Rahmaninovo Liturgijo sv. Janeza Zlatousta, ki jo je pod njegovim dirigentskim vodstvom izvedel Zbor Slovenske filharmonije.

"Imel je raznovrsten repertoar, saj je obvladal tako lirične kot dramske vloge. Odkrito lahko povem, da je bil za zagrebško občinstvo oboževana oseba, kar velja tako za strokovno kot laično javnost," se je spominjal Vladimir Kranjčević.

Kljub gostovanjem na najuglednejših evropskih opernih odrih se je pogosto vračal v domači Homec. "S temi dogodki v našem domačem kraju želimo operno umetnost in predvsem spomin na Jožeta Gostiča približati ljudem in ga ohraniti v trajnem spominu," pa je opomnil Borut Jenko, predsednik kulturnega društva Jože Gostič iz Homca.

Dvotedenski festival oblikuje kakovosten program, ki pa ga želijo organizatorji ob morebitni finančni podpori dopolniti s tekmovanjem mladih opernih pevcev.

Začenjajo se 18. Gostičevi dnevi
Začenjajo se 18. Gostičevi dnevi