Foto:
Foto:
Thomas Mapfumo
Eliades Ochoa je bil član zasedbe Buena Vista Social Club.
Terrafolk je v Križankah že nastopila.

Na slovesnem odprtju letošnjega festivala je v ljubljanskem Cankarjevem domu nastopil brazilski DJ Dolores, do 11. junija pa se bodo v Cankarjevem domu, Križankah in Slovenski kinoteki med drugim zvrstili nastopi Culture Musical Cluba, Eliadesa Ochoe, Bobana Markovića in tria Daara J. Vsi nastopajoči so predstavljeni tudi na posebni kompilacijski zgoščenki, ki so jo letos izdali prvič.

Korenine Druge godbe
Druga godba je pred 19 leti nastala kot alternativa tedanjim festivalom, v katerih ni bilo prostora za drugačne zvrsti glasbe. Na zagon festivala so vplivali razpad festivala Rock v opoziciji, razhajanja pri oblikovanju programa ljubljanskega jazz festivala in ustanovitev Centra interesnih dejavnosti mladih, ki je kadrovsko, organizacijsko in finančno podpiral projekt Druge godbe.

Prvi gostje festivala so na oder Križank stopili 25. maja 1985. Sprva so na festival vabili glasbenike s posluhom za alternativni rock, sodobni džez in eksperimentalno godbo, a zanemarjali niso niti slovenske ljudske glasbe. Kmalu so festival dopolnili z etno obarvanimi glasbenimi žanri s celega sveta, ponudbo pa so razširili tudi na poulične animacije in koncerte, glasbene delavnice, prireditve za otroke, razstave, filmske predstave in predavanja.

V 19 letih je Druga godba prerasla v enega programsko najmočnejših evropskih festivalov te glasbene zvrsti, postala pa je tudi članica osrednje mednarodne organizacije tovrstnih prireditev European Forum of Worldwide Music Festivals (EFWMF). Druga godba je obiskovalcem do zdaj ponudila glasbo 280 izvajalcev iz 72 držav, ponudba pa je bogata tudi letos.

Dogajanje v Cankarjevem domu
Dj Dolores, ki bo v Cankarjevem domu nastopil prvi, navdušuje s prepoznavnimi ritmi "neznane" Brazilije, v katerih združuje najbolj sodobno in najbolj tradicionalno, kar premore brazilska glasba. Skupaj z DJ Doloresom bo nastopila tudi zasedba Aparelhagem.

Prav tako v Cankarjevem domu bo 31. maja nastopila švedsko-norveška naveza, ki po mnenju organizatorjev sodi v sam vrh mladega vala evropskega džeza. V svoji glasbi duet združuje ekspresijo Coltranovega kvarteta, značilni "blue-note groove", sofisticiranost Milesovega kvinteta, po potrebi pa tudi kakšen komad Radiohead, so o Atomicu zapisali organizatorji.

Občinstvu Druge godbe se bo predstavil tudi Culture Musical Club iz Tanzanije. Orkester deluje že od leta 1958, ko je bil ustanovljen, da bi prispeval k takratnemu protikolonialnemu boju, pozneje pa je postal eden od neodvisnih nosilcev tamkajšnje glasbene kulture. Posebna gostja koncerta bo 93-letna Bi Kidude Baraka, največja legenda vzhodnoafriške glasbe.

Križanke ne bodo samevale
V Križankah, kamor se bo 3. junija preselilo dogajanje, bodo na vsakem koncertu nastopile po tri zasedbe. Slonokoščeno obalo bo zastopala 22-letna pevka Dobet Gnahore, ki obvlada tudi tolkala in ples, vse pa je združila v sodobno panafriško godbo. Francoski band Mei Tei Sho, ki bo nastopil za njo, črpa navdih iz džeza, afriške glasbe in rocka, sami pa svojo glasbo označujejo kot afrojunglejazz, svojo glasbo pa znajo tudi zelo prepričljivo predstaviti. Senegalska skupina Daara J bo poslušalcem ponudila nekaj povsem drugačnega, in sicer hiphop, kot ga ustvarja afriška mladina. Njihova besedila v francoščini vsebujejo močno socialno noto, spremljajo pa jih reggae, soul, fnk, kubanska glasba in afro melodije.

Koncert 4. junija se bo začel s flamenkom mladega Miguela Povede, ki je zaslovel kot najboljši učenec barcelonske šole. Flamenku bo sledila zasedba Brina, ki bo predstavila album Mlado leto, sledil bo Thomas Mapfumo iz Zimbabveja z zasedbo The Blacks Unlimited. Sonja Porle je za Mapfuma zapisala, da je narodni junak in glas ljudi, ki so ostali brez glasu.

Križanke bodo 5. junija zasedli La Squadra, ki se ponašajo s petjem tako imenovanih trallalerov. Za petje te zvrsti, ki izvira iz Genove, je potrebnih najmanj pet moških glasov, katerih lastniki so praviloma pristaniški in ladjedelniški delavci. Ljubiteljem kubanske glasbe je namenjen koncert kitarista in vokalista Eliadesa Ochoe. Kubanec je bil član zasedbe Buena Vista Social Club, s skupino El Patria pa je posnel tri albume za Virgin, od katerih je zadnji prejel nominacijo za grammyja. Za njim bo nastopil orkester mednarodno priznanega srbskega trubača Bobana Markovića, ki je sodeloval tudi pri glasbi za filma Podzemlje in Arizona Dream Emirja Kusturice. Marković bo na koncertu v Križankah gostil tudi Esmo Redžepovo in harmonikarja Simeona Atanasova.

Pridih starih časov
Zadnji festivalski dogodek bo nastop saksofonista in kitarista Phillip Johnston, ki bo s "svojimi"
glasbeniki v Slovenski kinoteki izvajal avtorsko glasbo za nemi film Faust - Eine deutsche Volkssage Friedricha Wilhelma Murnaua.

Katalena, bojni plesi, plakati ...
Spremljevalni dogodki Druge godbe,so se sicer začeli že s koncerti skupin Cliar, Terra Folk in Katalena v Križankah 13. maja, odprli so že razstavo plakatov Druge godbe, v Cankarjevem domu bo zasedba Nacao Capoeira 30. maja zaplesala bojni ples, v Narodnem domu v Mariboru 1. junija bo koncert dueta Atomic, v Stari Ljubljani pa bo La Squadra nastopila 5. junija.

Program Druge godbe
30. 5. ob 20.30, Cankarjev dom, Dj Dolores: Aparelhagem, borbeni ples: Nacao Capoeira
31. 5. ob 20.30, Cankarjev dom, Atomic
1. 6. ob 20.30, Narodni dom, Maribor, Atomic
2. 6. ob 20.30, Cankarjev dom, Culture Musical Club
3. 6. ob 20.30, Križanke, Dobet Gnahore, Mei Tei Sho, Daara J
4. 6. ob 20.30, Križanke, Miguel Poveda Grupo, Brina, Thomas Mapuemo & The Blacks Unlimited
5. 6. ob 11.00, Stara Ljubljana, La Squadra
5. 6. ob 20.30, Križanke, La Squadra, Eliades Ochoa, Boban Marković orkestar, posebna gostja Esma Redžepova
11. 6. ob 20.30, Slovenska kinoteka, Phillip Johnston's Faust Project