Nekoč prva dama benda Amparanoia velja za eno vodilnih imen mednarodnega mestizo rocka. Foto: Cankarjev dom
Nekoč prva dama benda Amparanoia velja za eno vodilnih imen mednarodnega mestizo rocka. Foto: Cankarjev dom
Amparo Sanchez je lani izdala svoj tretji samostojni album Espiritu Del Sol.
Amparo Sanchez je lani izdala svoj tretji samostojni album Espiritu Del Sol. Foto: Xavier Torres-Bacchetta

Glasbenica, ki je poznana pod vzdevkom Amparanoia, bo danes ob 20.00 nastopila v sklopu cikla Cankarjevi torki. V reviji Songlines kot njeno največjo odliko opevajo zapeljiv spoj "latinskoameriškega političnega angažmaja in duhovnosti Matere Zemlje v besedilih z otožno skepso in duhom potujočega Španca v glasbi".
Javnost jo je prvič spoznala leta 1997, ko se je pod imenom Amparanoia predstavila z albumom El Poder De Machin. Snovala ga je s prijateljem in občasnim sodelavcem Manujem Chaom, ki je populariziral glasbeno zvrst mestizo rock. Mestizo v španščini označuje osebe, ki so hkrati evropskega in domorodnega ameriškega rodu, v glasbi pa pomeni združevanje evropskega in ameriškega rocka.
Med španskim popom in mestizo rockom
Amparanoia je bilo obenem ime skupine, ki jo je Amparo Sanchez ustanovila leta 1996 in je delovala naslednje desetletje. Leta 2008 je nadaljevala samostojno kariero in združevala latino plesne ritme, reggae, španski pop in podzvrsti rocka. Lani je izšel njen tretji samostojni album Espiritu Del Sol, pri katerem je moči združila z dolgoletnim sodelavcem Joeyjem Burnsom, producentom albuma in članom ameriške zasedbe Calexico, in Johnom Convertinom ter drugimi glasbeniki iz Tucsona v Arizoni.
Sanchezova bo v Sloveniji nastopila prvič, v klubu Cankarjevega doma pa se ji bodo pridružili člani spremljevalne skupine Willy Fuegom (kitara, spremljevalni glas), Jorge Mestres (bas, spremljevalni glas), Ricard Parera (bobni, spremljevalni glas) in Jose Alberto Varona (trobenta).

Osma sezona Cankarjevih torkov bo potekala v Cankarjevem domu še do 31. marca.