Ellis Marsalis je ustvaril dvajset samostojnih albumov, bil pa je tudi izjemen pedagog in vzgojil je več generacij glasbenikov. Foto: AP
Ellis Marsalis je ustvaril dvajset samostojnih albumov, bil pa je tudi izjemen pedagog in vzgojil je več generacij glasbenikov. Foto: AP

V 86. letu starosti je v sredo v bolnišnici v New Orleansu zaradi zapletov po okužbi z novim koronavirusom umrl legendarni džezovski pianist Ellis Marsalis. Novico o smrti so sporočili njegovi sinovi, ki so za AP povedali, da je bila pljučnica razlog za njegovo smrt. "Toda pljučnico je povzročil novi koronavirus," so dodali.

Romantičen, sodoben, louisianski džez
Marsalis se je rodil leta 1934 v New Orleansu in se začel z glasbo ukvarjati pri enajstih letih. V svoji karieri je snemal z drugimi legendami džeza, kot so Cannonball in Nat Adderley, Marcus Roberts ter Courtney Pine. Njegov melodični slog z izvajanjem improvizacij v desni roki opisujejo kot romantičen, sodoben ali kar "louisianski džez".

Ustvaril je dvajset samostojnih albumov, bil pa je tudi izjemen pedagog in vzgojil je več generacij glasbenikov, poročajo tuje tiskovne agencije. Na vprašanje, kako lahko uči nekaj tako neulovljivega, kot je džezovska improvizacija, je Marsalis po poročanju publikacije Mercury News nekoč dejal: "Ne učimo džeza, učimo učence."

Z glasbo se poklicno ukvarjajo tudi njegovi sinovi. Njegov najstarejši sin Brandford je eden najbolj slovitih saksofonistov na svetu. Med drugim je igral s Stingom in Milesom Davisom, prejel je tudi tri nagrade grammy. Sin Wynton je trobentač, prav tako dobitnik grammyja in prvi džezovski glasbenik s Pulitzerjevo nagrado za glasbo. Cenjena glasbenika sta tudi njegova sinova Jason in Delfeayo.

Županja New Orleansa LaToya Cantrell je na Twitterju Marsalisa opisala kot "legendo" in "prototip" džezovske scene mesta, ki po vsem svetu slovi po tej zvrsti glasbe.

John
John "Bucky" Pizzarelli je bil sprejet v dvorano slavnih v New Jerseyju. Foto: AP

V okraju Saddle River v New Jerseyju pa je prav tako v sredo v 95. letu starosti umrl še en kultni džezist, kitarist John "Bucky" Pizzarelli.

Virtuoz, ki je na svoji dolgi in cenjeni umetniški poti med drugim igral za ameriškega predsednika v Beli hiši, je bil sprejet v dvorano slavnih v New Jerseyju, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Njegova družina je za New York Times povedala, da je bil vzrok smrti zelo verjetno novi koronavirus. Bergen Record poroča, da je bil Pizzarelli v nedeljo pozitivno testiran na novi koronavirus. "Poklonili se mu bomo takoj, ko bomo lahko spet stali bližje kot dva metra drug od drugega," je v četrtek za Bergen Record povedal njegov sin John Pizzarelli, priznani džezovski umetnik.

Med drugim je nastopil s Frankom Sinatro
Pizzarelli se je rodil v Patersonu v New Jerseyju. Njegova kariera je trajala osem desetletij, nastopil je ob glasbenih ikonah, kot je Frank Sinatra. Igral je za nekdanje ameriške predsednike, med njimi sta Ronald Reagan in Bill Clinton.

"Džezovska kitara brez Buckyja Pizzarellija danes ne bi bila to, kar je," je ob smrti zapisal kitarist Frank Vignola.