Zbor Carmina Slovenica je postal eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov, njegova umetniška vodja Karmina Šilec pa priznana mednarodno uveljavljena dirigentka. Foto: BoBo
Zbor Carmina Slovenica je postal eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov, njegova umetniška vodja Karmina Šilec pa priznana mednarodno uveljavljena dirigentka. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo se na novinarska vprašanja v zvezi s financiranjem Carmine Slovenice še niso odzvali, napovedali pa so, da bodo pripravili pojasnilo o sofinanciranju programov, ki naj bi bili vredni dva milijona evrov in pol letno.

V kar nekaj programov sodi tudi Carmina Slovenica, ki že več kot pol stoletja predstavlja vrh zborovske poustvarjalnosti, v zadnjih desetletjih pa je širom po svetu navdušila tudi z izvirnostjo glasbenega gledališča, je za Radio Slovenija povzela Urška Čop Šmajgert.

Carmina Slovenica seveda ni samo zbor, ampak tudi pevska šola, ustvarjalka novih projektov, založnica knjig in zgoščenk, prirediteljica abonmajev in poletnih taborov. Kljub vsem tem dejavnosti in desetletjem dokazovanja vrhunskosti pa zbor še vedno nima svoje koncertne dvorane.

Že pred tremi leti, ko je Carmina Slovenica prejela državno odlikovanje, je dirigentka Karmina Šilec priznala, da je "izgubila optimizem", češ da "paradni konj slovenske kulture" ne more dobiti niti zagotovitve minimalnih sredstev. "Če ni te strategije v razumevanju kulturne politike, tudi jaz ne morem ničesar storiti."

Manj sredstev tudi za mariborsko Kiblo
Kot poroča televizija Slovenija, izpostavljajo vprašljivost sredstev tudi v mariborski Kibli. Na istem razpisu so dobili za 25 odstotkov manj sredstev, kar je četrtina denarja za njihovo delovanje. Kot je za oddajo Kultura poročala novinarka Karmen Podlesnik Marčič, je Kibla sicer najuspešnejša v Sloveniji pri črpanju evropskih sredstev, a so ta vezana na petdeset odstotni lastni delež. "Namesto nagrajevanja za to, da večino svojih sredstev dobivamo iz EU-ja, smo kaznovani z zniževanjem državnega deleža, ki pa nas ravno v tem času, ko je pred vrati rok za oddajo projektov na Ustvarjalno Evropo, na nek način prisiljujejo v to, da odpovedujemo partnerstva," pravi Peter Tomaž Dobrila iz MMC Kibla.

Kulturnike osupnili rezultati razpisa MK
Kulturnike osupnili rezultati razpisa MK