Žiga Brank je šolanje začel v Ljubljani pri M. Kosiju in ga nadaljeval kot mladi študent na Visoki šoli za glasbo v Rostocku pri prof. C. Hutcap in nato na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju v razredu prof. J. Rissina. V času študija je prejel pomembne nagrade, med drugimi prvo Škerjančevo nagrado, bil je tudi večkratni zmagovalec državnega tekmovanja TEMSIG. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri mnogih profesorjih mednarodnega slovesa, kot so Z. Bron, I. Ozim,  M. Yashvili in G. Zhislin. Foto: Iz osebnega arhiva
Žiga Brank je šolanje začel v Ljubljani pri M. Kosiju in ga nadaljeval kot mladi študent na Visoki šoli za glasbo v Rostocku pri prof. C. Hutcap in nato na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju v razredu prof. J. Rissina. V času študija je prejel pomembne nagrade, med drugimi prvo Škerjančevo nagrado, bil je tudi večkratni zmagovalec državnega tekmovanja TEMSIG. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri mnogih profesorjih mednarodnega slovesa, kot so Z. Bron, I. Ozim, M. Yashvili in G. Zhislin. Foto: Iz osebnega arhiva
Žiga Brank
Eugene Ysaye (1858–1931) je bil eden izmed velikih violinistov in glasbenikov na prelomu 20. stoletja. Bil je tudi dirigent in skladatelj, ki je napisal številna dela za violino in klavir ter violino in orkester, ki pa so dandanes redko izvajana. Foto: Žiga Culiberg

Recital, ki mu bo v dvorani Lucijana Marije Škerjanca mogoče prisluhniti danes ob 19.30, organizirata uredništvo programa ARS in založba ZKP RTV Slovenija. Slednja je izdala omenjeno zgoščenko Žiga Branka, na kateri najdemo cikel šestih sonat za solo violino, ki jih v violinski literaturi uvrščajo med najpomembnejša dela.
Poleg Ysayjevih sonat bosta na koncertu izvedla še dela, ki so jih skladatelju posvetili njegovi sodobniki. Prisluhniti bo mogoče še Sonati za klavir in violino v A-duru Cesarja Francka in Poeme za violino in klavir Ernesta Chaussona.
Arhivska snemanja so se začela na pobudo urednika za komorno glasbo programa ARS Mihaela Paša, izdajo in promocijo zgoščenke pa je omogočilo uredništvo programa ARS, ki je na pobudo odgovornega urednika Mateja Venierja projekt uvrstilo med pomembnejše v sklopu praznovanja 50-letnice.
Dobro znani gost evropskih dvoran
Žiga Brank je violinist in profesor violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Med drugim je bil koncertni mojster orkestra SNG Opera in balet Maribor, honorarno tudi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, član orkestra Slovenske filharmonije in Zagrebških solistov.
Na samostojnih recitalih se je predstavil že po vsej Evropi, več teh so radijsko posneli in nekatere predvajali celo v živo. Veliko je igral tudi kot solist z orkestri, nastopil je v abonmajskem ciklu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in na številnih pomembnih prireditvah. Leta 2011 je v Izraelu premierno izvedel delo izraelskega skladatelja T. Akte za violino in orkester.
Branku gredo posebne zasluge za bogat opus izvrstnih posnetkov, ki jih hrani arhiv RTV Slovenija. S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je posnel redko izvajani violinski koncert F. Busonija. Njegova prva zgoščenka s pianistko D. Robotti, ki vsebuje sonate W. A. Mozarta, L. van Beethovna in virtuozno skladbo H. W. Ernsta, je izšla leta 2010 pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija.