Glasba
(8)
Łukasz Dyczko (Poland) - foto Thomas Hanses (EBU).jpg
Na zadnjem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki leta 2016 v Kölnu je zmagal 19-letni poljski saksofonist Łukasz Dyczko. Foto: Thomas Hanses (EBU)
Izbrani glasbenik bo sodeloval na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki bo med 16. in 24. avgustom 2018 v Edinburgu na Škotskem. Foto: EBU
Zala Vidic (Slovenia) - foto Thomas Hanses (EBU).jpg
Naša predstavnica Zala Vidic na tekmovalnem odru Evrovizijskih mladih glasbenikov 2016. Predstavila se je s Čajkovskim. Foto: Thomas Hanses, EBU Foto: Thomas Hanses (EBU)

Dodaj v

Znani so finalisti za izbor Evrovizijskih mladih glasbenikov

Kdo bo avgusta Slovenijo zastopal v Edinburgu?
8. marec 2018 ob 09:30,
zadnji poseg: 8. marec 2018 ob 20:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na Konservatorju za glasbo in balet Ljubljana so med 21 mladimi glasbeniki izbrali šest finalistov, ki se še naprej potegujejo za uvrstitev na letošnje tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki.

Finale so si priborili Sebastijan Buda (rog), Ana Knez (basovska pozavna), Leto Križanič Žorž (harfa), Nikola Pajanović (violina), Teja Udovič Kovačič (harmonika) in Samanta Škorja (klarinet).

Žirija je izbrala tudi predsednico, to je Dika Smajlović Bravničar.

Na polfinalnem izboru so se predstavili še Sara Čano (violončelo), Tea Jeličić (klavir), Jure Jozič (evfonij), Tim Jurkovič (kitara), Miha Koželj (klarinet), Bratko Krivokapič (tenorski helikon), Klara Lužnik (klavir), Lan Meden (saksofon), Tine Plahutnik (pozavna), Verona Rapuc (harfa), Taja Rijavec (harfa), Nejc Rupnik (violončelo), Dorotea Senica (flavta), Nace Slak (klavir), Blaž Starc (saksofon).

Odziv na javni razpis za sodelovanje na izboru za predstavnika RTV Slovenija na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki se je končal 22. februarja, je bil ponovno velik. Izbor organizira Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija.

Nastope mladih glasbenikov je ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Dika Smajlović Bravničar, Hinko Haas in Franc Kosem. Med tekmovalci so izbrali šest najboljših glasbenikov, ki se bodo uvrstili v finalni večer. Ta bo v petek, 30. marca, v Veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer bodo nastopili s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Simona Krečiča. Finalni večer bo posnela in v svojih programih predvajala tudi Televizija Slovenija.

Izbrani glasbenik bo sodeloval na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki bo med 16. in 24. avgustom 2018 v Edinburgu na Škotskem. Finale tekmovanja bo 23. avgusta 2018 v dvorani Usher v Edinburgu.

Slovenski glasbeniki pustili močan pečat
Vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi Evrovizijski mladi glasbeniki poteka od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU-ja. Slovenija ima v zgodovini tekmovanja nekaj izvrstnih uspehov. Spomnimo na zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, na drugo mesto pianista Urbana Staniča leta 2014 in na tretje mesto violončelistke Karmen Pečar leta 2002.

Foto: Daniel Celarec

M. K.
Leto Križanič Žorž
Dorotea Senica
Teja Udovič Kovačič
Samanta Škorja
Samanta Škorja in Teja Udovič Kovačič
Prijavi napako
Komentarji
mozart
# 08.03.2018 ob 21:54
Čestitke vsem finalistom! Za vse, ki kritizirate: slovenski predstavniki Evrovizijskih mladih glasbenikov so vsako leto zelo uspešni, večinoma zasedajo najvišja mesta, leta 2010 pa je Eva Nina Kozmus zmagala na tem tekmovanju in postala naša edina evrovizijska zmagovalka. Niso samo športniki tisti, ki so uspešni zunaj naših meja, tudi mladi glasbeniki so. Srečno vsem finalistom!
jajo74
# 08.03.2018 ob 23:04
Troli zmajmun, Meiniek in REsnica!
Očitno nimate pojma o čem govorite. Gre za top mlade glasbenike, ki za to da dosežejo to, kar so pokazali danes, vlagajo ure in ure vaje zraven gimnazijskega izobraževanja. To delajo z vso dušo in z veliko odrekanja.

Da so robotski glasbeniki? Danes v dvorani ni bilo niti enega. Če so robotski glasbeniki vsi, ki ne igrajo samo po posluhu, potem so robotski praktično vsi, od narodnjakov do romov. Praktično vsi glasbeniki v Sloveniji, ne glede na zvrst, gredo danes skozi isti izobraževalni sistem. Tudi eden od članov 2Cellos pa tričetrt nastopajočih Pod kozolcem pa razne Maraaye... S tem, da je med njimi edino Luka Šulić res vrhunski glasbenik (klasični!), ostali pa robotki v primerjavi z njim oziroma jih sploh težko primerjaš.

To kar smo lahko slišali danes je primerljivo s športniki, ki dosegajo najvišja mesta na mladinskih evropskih in svetovnih prvenstvih.

Za nobenega ni treba, da mu je klasična glasba všeč. Vsekakor pa lahko spoštujete te mlade ljudi, ki bodo v svoji karieri, vsaj nekateri od njih, kot vrhunski glasbeniki na svetovnih odrih naredili veliko več za promocijo Slovenije, kot kdorkoli od vas. Mogoče samo še to, dogodke s klasično glasbo v razvitem svetu od Amerike do Azije obiskuje taka in drugačna elita, ki zanje tudi mastno plača. Pri nas pa se visoka kultura obravnava kot smeti, zato, ker ni za rajo. Kot bi bisere svinjam metal. Za takšen domet, kot ste ga pokazali, je res samo Ema, pa še to je preveč.

Za te ljudi mi je žal samo zato, da delujejo v Sloveniji, kjer za visoko kulturo ni niti denarja niti posluha. Sem pa prepričan, da jih bodo z odprtimi rokami sprejeli in cenili drugje.
Aeda
# 09.03.2018 ob 12:09
Popolnoma soglašam s komentatorjem jajo74 in dodajam, da nepoznavanje (ignoranca?) in zaničevanje klasične - bolje UMETNIŠKE - glasbe v razvitih državah EU pomeni nekulturnega človeka/državljana. Ni vsa glasba namenjena le ZABAVI...
Vsem finalistom iskrene čestitke, prav tako vsem, ki so nastopili v izboru!
komponist SV
# 12.03.2018 ob 09:49
Vsi vemo, da je število trolov proti ljudem z inteligenco na teh forumih 95% proti 5%....

Skoraj vse tekmovalce osebno poznam in takoj zavrnem vsake namige o robotskem igranju. To so res veliki talenti, ki nas lahko v svetu izvrstno predstavljajo. Saj bodo itak pobegnili v tujino, ker jih bodo tukaj troli in ministri zmerjali z gesli "kdor ne dela, naj ne je" ipd.
Meiniek
# 13.03.2018 ob 01:49
Get over it, saj nisem nikogar napadel.
REsnica
# 08.03.2018 ob 20:47
taka tekmovanja ocenjujejo, koliko so za POP zanimivi robotski glasbeniki....
Meiniek
# 08.03.2018 ob 15:35
Mami in oči ti kupijo pri 15ih violončelo za 15.000€, po vadenju 6 ur na dan magistriraš, začneš učiti na glasbeni šoli, potem pa ti pri 30ih nekdo umakne note in te prosi da zaigraš nekaj kar ni Bach ali 2Cellos in ostane - tišina.
zmajmun
# 08.03.2018 ob 10:37
kaj ko bi se vi raje vrnili na junior eurosong?
Kazalo