Novi zvok skupine naj bi bil res silovit in udaren - celo za Iron Maiden. Foto:
Novi zvok skupine naj bi bil res silovit in udaren - celo za Iron Maiden. Foto:
Iron Maiden
Iron Maiden prisegajo na pompozen odrski nastop, včasih jih obišče celo starka s koso ...

In kaj o plošči A Matter of Life and Death pravi njihov koproducent Kevin "Caveman" Shirley? "Zver se vrača! Od samega začetka sem vedel, da se bo tokrat vse ujelo in da bo končni izdelek resnično najboljši. Dva meseca smo preživeli v studiu, od A do Ž smo bili skupaj – od začetnih vaj, do končnih miksov in masteriziranja. In če zdaj pomislim – vse skupaj je pravzaprav samo ogrevanje! Producirati Iron Maiden je, kot bi se nahajal v glavi voznika kakšnega od tistih velikanskih vozil iz Star Wars … in tam ni nič in nikogar, ki bo to lahko zaustavil!"

Caveman je potem, za spoznanje bolj umirjeno, dodal še, da si je štel v izjemno čast, da je bil pri nastajanju alibuma prisoten vse od njegovega spočetja do prvih vdihov zraka.

Pripravite se na presenečenje
Iron Maiden so, kot že na prejšnjih projektih, vse skladbe posneli v živo, hkrati in v enem prostoru. Nobenih studijskih ali računalniških trikov, nikakršnih obdelav, je njihovo načelo. "Mislim, da je šlo tokrat v smislu snemanja in tudi ustvarjanja za enega naših najlažjih albumov. Vse se je dogajalo zelo naravno in spontano. Poleg tega smo še enkrat več premaknili meje naprej in mnogi bodo zelo veseli, mnogi pa tudi presenečeni, ko bodo slišali novo ploščo", pripoveduje basist in hkrati tudi vodja skupine, Steve Harris.

Dosegamo kar epsko veličino!
Pevec Bruce Dickinson je prepričan, da bo to zagotovo njihova najboljša plošča s Kevinom. "Glasbeno obsegamo zares širok žanrski spekter, nekateri deli oziroma kar cele skladbe pa so kar epskih veličin. Že ob Paschendale sem imel občutek, da lahko vso našo raznolikost še presežemo in ko sem s še nekaj izbranimi ljudmi poslušal A Matter Of Life And Death in začutil vibracije, sem se zavedel, da nam je resnično uspelo. In prav nenavadno je, glede na končni izdelek in maksimalni vložek vsakega posameznika, da nam je uspelo ustvariti tako izjemno ploščo v tako kratkem času."

Brez turneje ne gre
Člani skupine se nameravajo na pot po britanskih in irskih glasbenih odrih odpraviti konec letošnjega leta, prvi izmed osmih koncertov pa bo predvidoma 11. decembra v Cardiffu. Oboževalcem Iron Maiden obljubljajo velik spektakel, veselijo pa se tudi ponovnega igranja v živo. Decembra letos bodo zaigrali še v Birminghamu, Manchestru, Glasgowu, Newcastlu, Sheffieldu, Dublinu, veliki konec britanske in irske turneje pa bo v britanski prestolnici Londonu.