Takole zmagoslavno so Iron Maiden predlani nastopali po Evropi. Foto:
Takole zmagoslavno so Iron Maiden predlani nastopali po Evropi. Foto:

Skupina Iron Maiden se je v preteklosti vedno glasno pritoževala nad koncertnimi turnejami, na katerih skupine večino časa preigravajo svoje največje uspešnice, zdaj pa sami v sklopu festivala Ozzfest počnejo nekaj podobnega. Očitek dvoličnosti je Dickinson zavrnil z ostro kritiko kapitalistične Amerike, ki je ljudi zazibala v samovšečno, lenobno apatijo.

Ne počutijo se dovolj cenjeni
Po pevčevem mnenju je ameriška publika arogantna, brez lastnega mnenja in pripravljena poslušati samo glasbo, ki jo že pozna. Razume sicer, da so ljudje bolj naklonjeni že znanemu, izvajalcem samim pa daljša serija takih rutinskih nastopov "ubija dušo". Iron Maiden zato veliko raje nastopajo po Evropi (kjer, mimogrede, lahko privabijo tudi do 50 tisoč glavo publiko, medtem ko je v ZDA obisk njihovih koncertov bližji številki 5 ali 6 tisoč). Svoje nastope ocenjujejo kot vrhunsko predstavo v primerjavi s tem, kar so publiki ponujali pred 25 leti, ko so bili "mladi, neumni in neprestano pijani".

Bodo čez Ameriko naredili križ?
Razočaranje Iron Maiden nad ignorantsko publiko se je v zadnjem času spreobrnilo v golo jezo. Res je sicer, da jim ameriški organizatorji koncertov še vedno plačajo več kot v Evropi ali na Japonskem, a denar naj bi bil "nepomemben". Ne vedo še, kako se bodo v prihodnosti odločili glede nastopanja v ZDA, kjer so najostrejši glasbeniki kar naenkrat postali Pearl Jam. Česar Dickinson verjetno ni mislil kot kompliment.