Zgodba filma pripoveduje o skrivnostno izginuli najstnici Margo, predvsem pa o njenem sosedu Quentinu, ki se jo, zaljubljen do ušes, odloči poiskati. Foto: Cineplexx
Zgodba filma pripoveduje o skrivnostno izginuli najstnici Margo, predvsem pa o njenem sosedu Quentinu, ki se jo, zaljubljen do ušes, odloči poiskati. Foto: Cineplexx
Lažna mesta
Film, ki združuje več žanrov, od rahlo misteriozne romantične drame pa vse do duhovitega filma ceste. Foto: Cineplexx

Preprosta zgodba, povzeta po istoimenskem romanu tudi pri nas znanega pisatelja Johna Greena, se brez nepotrebnih in za najstniški Hollywood sicer tako značilnih 'oooh' in 'aaah' situacij vrti okoli skrivnostnega izginotja še bolj skrivnostne najstnice Margo, ki jo neko noč, potem ko se na dokaj neškodljiv in precej duhovit način maščuje nekdanji klapi, popiha neznano kam.
Ker Margo to pač počne, se nihče, niti njeni rahlo naveličani starši, zaradi tega kaj dosti ne vznemirja – razen njenega soseda. Quentin, Margin vrstnik in sošolec, predvsem pa vanjo brezupno romantično zaljubljeni najstnik, v sledeh, ki jih je pobegla pustila za sabo, vidi nekakšno vabilo, skrivnostno pot, ki ga bo, če jih bo pravilno razvozal, vodila v ljubljeni objem ... in se, seveda v družbi najboljših prijateljev, v slogu poslovilnega predmaturitetnega roadtripa poda po njej.
Film Lažna mesta - naslov izvira iz lažnih naselij, ki so jih na zemljevid vrisovali kot past pri ugotavljanju kršitev avtorskih pravic, v filmu pa je odlično izpeljana metafora za iskanje samega sebe - se nikakor ne trudi biti nekaj, kar ni.
Pravzaprav, in to je v poplavi s spolnostjo, alkoholom in splošno čustveno otopelostjo prežetih najstniških komedij nadvse dobrodošlo, se sploh nič ne trudi, ampak enostavno je: preprosta pripoved o odraščanju, prijateljstvu in neizbežnih spremembah, ki skozi različne žanre – od rahlo misteriozne romantične drame pa vse do duhovitega filma ceste – in dokaj številne, a ob odlični igri neizumetničenih mladih igralcev presenetljivo nemoteče klišeje, pove preprosto zgodbo. In nič več. Pa tudi nič manj. In prav to je v teh vročih dneh naravnost osvežujoče.
Gaja Pöschl, iz oddaje Gremo v kino na 3. programu Radia Slovenija (ARS).


Ekipa oddaje Gremo v kino si je ogledala tudi film Pleme, več v sponjem posnetku.

Gremo v kino