Liv Tyler je hčerka pevca legendarne rock skupine Aerosmith. Foto: EPA
Liv Tyler je hčerka pevca legendarne rock skupine Aerosmith. Foto: EPA

Namen? Tamkajšnji mamin prijatelj naj bi naslikal njen portret, kar je le izgovor, da ji privošči teden dni počitnic. Lucy se po štirih letih sreča z otroško ljubeznijo, sosedovim fantom, s katerim se je prvič poljubila ob prvem obisku s svojo mamo.

Nekega večera se zaklepeta z na smrt bolanim pisatejem Alexom (vedno markantni Jeremy Irons), ki mu zaupa svoje strahove in želje o prvi ljubezni in izgubi nedolžnosti. Globoko v sebi čuti in si tudi želi, da se bo to zgodilo še predno se vrne domov v Ameriko. Vzporedno z iskanjem ljubezni in telesnih nežnosti, se je že pred potovanjem odločila poiskati pravega očeta, o katerem ve le nekaj vrstic iz pisma, ki ga je odkrila med mamino zapuščino. Prepričana je namreč, da ga bo našla med dolgoletnimi in zvestimi maminimi prijatelji, s katerimi se je srečevala v toskanski podeželski hišici.

Po dolgih letih se je svetovno znani in priznani režiser Bernardo Bertolucci znova odločil snemati v rodni Italiji, za kar ga je gotovo spodbudila nežna in čustvena zgodba mladega dekleta, ki v družbi treh generacij išče spolno identiteto, ob čemer vsem skupaj prebudi nostalgične spomine na lastno mladost in prve izkušnje.

Rahločuten prikaz razburkanih in negotovih čustev skozi prelepo in mirno poletno pokrajino travnikov in vinogradov po kateri se sprehaja kamerino oko. Prizori ležernega vsakdana, tako značilnega za počitniške dni, ustvarijajo tekočo pripovedno nit, ki se konča z veliko mero občutka za verjetno najbolj resničen prikaz izgube nedolžnosti na velikem platnu.

Uroš Šetina