V predstavi K(o)ronske zdrahe se komično-problematična zakonca spoprijemata z vsakdanjimi težavami, z analizo storjenih napak in z negotovo prihodnostjo. Foto: SSG Trst
V predstavi K(o)ronske zdrahe se komično-problematična zakonca spoprijemata z vsakdanjimi težavami, z analizo storjenih napak in z negotovo prihodnostjo. Foto: SSG Trst
Paolo upodablja Nikla Petruška Panizon. Foto: SSG Trst
Paolo upodablja Nikla Petruška Panizon. Foto: SSG Trst

V avtorski predstavi Igorja Pisona spremljamo protagonista Paolo in Mitjo, ki se ločujeta. Vsak naj bi zdaj šel svojo pot in življenje naj bi se vrnilo v mirnejše tirnice, vendar jima načrte prekriža pandemija, ki ju prisili v večmesečno sobivanje. Gre za resnično zgodbo, najprej prelito v radijsko igro za slovenske programe RAI-ja, ki pa ponuja izvrstno osnovo za dramatizacijo in tako je zaživela še kot odrska uprizoritev.

Avtor in režiser predstave Pison je priredil dogodivščine neke svoje prijateljice in njene vsaj za zdaj "obvezne" polovice, so zapisali v SSG-ju Trst. Kot je povedal, je želel ustvariti "nežno in ironično predstavo, sestavljeno iz desetih slik, kjer liki dialog namerno iščejo, da bi nekaj razčistili ali razumeli".

V vlogi Mitje nastopa Žan Papič. Foto: SSG Trst
V vlogi Mitje nastopa Žan Papič. Foto: SSG Trst

Razdalja na dveh ravneh
"Režijsko se mi je zdelo zanimivo, da sprejmem vse omejitve sedanje situacije in jih prelevim v koncept predstave. Razdalja je v tem primeru prisotna na dveh ravneh: na čustvenem in na čutnem. Tako da je 'družbena razdalja' med igralci naravni odvod same zgodbe. Scensko pa se mi je zdelo pomembno podpreti občutek deformacije vsakodnevnega, saj je med karateno marsikdo opazil, da tudi samoumevne stvari lahko pridobijo drugo težo in prostor v našem življenju," je še dodal Pison.

Zakonski par upodabljata Nikla Petruška Panizon in Žan Papič. Igor Pison je poskrbel tudi za kostume in sceno, za glasbeno podlago pa skrbita didžeja Peter Siares Sturman in Erik Kofol v alternaciji.

Tudi tantadrujem je načrte prekrižal novi koronavirus
Premierni uprizoritvi bo sledila krajša slovesnost, na kateri bodo podelili letošnje nagrade primorskih gledališč tantadruj. Sicer že maja razglašenim lavreatom bodo nagrade in diplome izročili šele zdaj, saj je bila slovesnost takrat odpovedana zaradi epidemije.

Sorodna novica Letošnji tantadruj predstavi Šest oseb išče avtorja

Nagrada za najboljšo predstavo je letos pripadla uprizoritvi SNG Nova Gorica Šest oseb išče avtorja po besedilu Luigija Pirandella v režiji Paola Magellija. Nagrado za življenjsko delo je žirija namenila dolgoletni kostumografki SSG-ja Mariji Vidau, nagrado za igralsko stvaritev pa Juriju Drevenšku za vlogo radijskega novinarja v drami Na valovih Saše Pavček v režiji Alena Jelena, ki je nastala v koprodukciji SSG-ja in gledališča ŠKUC v sodelovanju s Cankarjevim domom. Nagrado za gledališke dosežke so namenili ekipi pod vodstvom Jake Ivanca, dramaturginje Ire Ratej in tehničnega vodje Iva Štokoviča za niz spletnih bralnih uprizoritev Cankarjevih dram v projektu Gledališče za maturo.

Drevišnja premiera K(o)ronskih zdrah je napovedana ob 21. uri, slabo uro trajajoči predstavi pa bo torej sledila še krajša slovesnost. V primeru slabega vremena bosta tako uprizoritev kot podelitev tantadrujev v Kulturnem domu v Trstu.