Razstava je nastala ob spopadanju s trenutnim družbenim dogajanjem, ki ga zaznamuje splošno nezadovoljstvo s politiko, političnimi elitami, represivnimi ukrepi, cenzuro in lažnimi novicami.

Avtorji razstavljenih knjig umetnikov so Jan Dirk van der Burg in Erik van der Weijde iz Nizozemske, Martin John Callanan iz Velike Britanije, Siniša Labrović in Vlado Martek iz Hrvaške, umetniška skupina Lucky Pierre iz ZDA in Peter Tillessen iz Nemčije.

Jan Dirk van der Burg, Censorship Daily, 2012. Modri kvadrat čez ženski dekolte je dodala iranska cenzura. Foto: Center in galerija P74
Jan Dirk van der Burg, Censorship Daily, 2012. Modri kvadrat čez ženski dekolte je dodala iranska cenzura. Foto: Center in galerija P74

Jan Dirk van der Burg je v knjigi Censorship Daily (2012) zbral podobe iz dnevnega časopisa NRC Handelsblad, ki jih je prejemal njegov prijatelj Thomas Erdbrink v Teheranu. Nizozemski časopis je pred dostavo vsakič pregledala skupina iranskih uslužbencev. Podobe namerno ostajajo črno-bele, cenzorska nalepka pa živo modra. Erik van der Weijde pa v knjigi Contemporary Brazilian politics (2011) kaže odlomke časopisnih besedil, v katerih prevladujejo komentarji o politični korupciji.

Britanski konceptualni umetnik Martin John Callanan je v knjigi Letters 2004‒2006 (2007) zbral pisma oziroma odgovore na njegova pisma, ki jih je poslal predstavnikom oblasti in struktur moči.

Hrvaška umetnika Siniša Labrović in Vlado Martek sta predstavljena s knjigama Postdiplomsko obrazovanje (2009) in Političari, ubijajte se! (1996). Prva po obliki spominja na priročnike za samopomoč in v 14 poglavjih obravnava kriminalno dejavnost, kot so kraja, prostitucija, preprodaja drog, izsiljevanje, korupcija ter dodaja uporabne nasvete. V drugi avtor poudarja, da politiki v večini ustvarjajo okoliščine, v katerih se morajo ljudje ubijati.

Vlado Martek: Političari, ubijajte se!, samozaložba, Zagreb 1996.
Vlado Martek: Političari, ubijajte se!, samozaložba, Zagreb 1996.
Serija plaket je del fiktivnega
Serija plaket je del fiktivnega "spomenika", ki bi obeležil policijsko nasilje v Chicagu. Foto: www.luckypierre.org

Umetniška skupina Lucky Pierre iz Chicaga se predstavlja s publikacijo 100 actions for Chicago torture justice (2012), ki predstavlja odgovor na oblike agresije in mučenja, ki ga je čikaška policija povzročala temnopoltemu prebivalstvu med letoma 1972 in 1992.

Dokumentarno gradivo so zbirali več let, s projektom pa so opozorili na konkretne primere zločinov in spodbudili javno debato o problematiki mučenja, njegovih strukturah, praksah in posledicah, so zapisali v zavodu.

Knjiga Petra Tillessena Dictators (2012) vsebuje zbirko avtorjevih risb z ogljem, ki so jim pripisana imena znanih diktatorjev 20. stoletja.

Kustosinja razstave, ki bo na ogled do 24. marca, je Nina Skumavc. Zbirka knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. je ena osrednjih mednarodnih zbirk knjig umetnika v državi. Nastala je s prvimi donacijami in izmenjavami leta 2003, danes pa obsega več kot 600 enot knjig umetnika, fanzinov, časopisov in revij umetnika.

Vzporedna literatura v galeriji Kapsula