Katsushika Hokusai: Veliki val Kanagawe, 1831. Foto: Wikipedia
Katsushika Hokusai: Veliki val Kanagawe, 1831. Foto: Wikipedia

Najpomembnejše delo slovenskega pesnika, pisatelja, prevajalca pa tudi novinarja in dramatika Branka Žužka je avtobiografska zbirka črtic Kruh moje matere iz leta 1973. Rodil se je 22. julija pred stotimi leti. Umrl je julija leta 2001. Objavil je pet pesniških zbirk za odrasle in več knjig črtic, pripovedi in pravljic za mladino ter knjigo spominov. Izbranih pet pesmi Branka Žužka v tisku še ni bilo objavljenih. Interpretira jih Pavle Ravnohrib. Literarni nokturno – Branko Žužek: Japonska slika.

Alojz Ihan ni le priznan slovenski zdravnik mikrobiolog in imunolog, temveč je tudi eden vidnejših akterjev na področju literarnega ustvarjanja pri nas. Poleg več romanov in esejističnih knjig je izdal vrsto pesniških zbirk. Za oddajo Literarni nokturno smo izbrali nekaj pesmi iz njegove druge zbirke Igralci pokra. Interpretira jih Branko Jordan. Literarni nokturno – Alojz Ihan: Igralci pokra.

Iznajdljivi prevaranti uspevajo v vseh časih. V nekaterih pa še malo bolj.
Julijski niz Humoresk tega tedna z besedili Mihaila Afanasjeviča Bulgakova končujemo s humoresko Prigode Čičikova. Ruski mojster groteske je v njej oživil razvpitega junaka iz Gogoljevega romana Mrtve duše in ga postavil v okoliščine, ki jih je vzpostavila sovjetska nova ekonomska politika. Zgodbo v prevodu Draga Bajta interpretira igralec Boris Ostan.
Humoreska tega tedna – Mihail A. Bulgakov: Prigode Čičikova.

Sorodna novica Iztok Osojnik: ZSMS je bila avantgarda partije, študentsko gibanje pa avantgarda ZSMS-ja

Slovenska pisateljica Marjeta Novak Kajzer je v zgodnjih sedemdesetih letih diplomirala iz francoščine in slovenščine na filozofski fakulteti v Ljubljani. Kmalu, natančneje 31. julija, bo zaznamovala svoj jubilej – 70 let. Študij jo je nato zanesel na francosko Sorbono, kjer je diplomirala še iz madžarščine in leta 1977 doktorirala s tezo iz francoske književnosti. Napisala je štiri romane za odrasle in več del za otroke in mladino. Leta 1993 je v knjigi Kako pišejo objavila pogovore s slovenskimi pisatelji. V oddaji iz leta 1990 je v središču pozornosti roman z naslovom Posebne nežnosti, v katerem se je pisateljica odmaknila od pretežno ljubezenske tematike in se preizkusila v kriminalnem žanru. O njej v oddaji razmišlja tudi pisateljica, odlomke iz romana pa interpretira dramski igralec Boris Juh. Literarni portret – Marjeta Novak Kajzer.

70 let plodovitega Iztoka Osojnika
Kot ustvarjalec in kot pobudnik, ustanovitelj ali soustanovitelj številnih gibanj, projektov ali ustanov je Iztok Osojnik v petih desetletjih izrazito sooblikoval naš družbeni in umetnostni prostor. Velja za enega naših najbolj plodovitih avtorjev – izdal je več kot trideset izvirnih knjig poezije, pet romanov več zbirk esejev in študij ter znanstveno monografijo Somrak suverenosti in za svoja dela prejel več uglednih tujih in domačih nagrad. Tokratno oddajo posvečamo njegovemu pesniškemu ustvarjanju. Literarni večer – Iztok Osojnik: Deroči hudournik, ki ga krepka roka drži na kratko.

Spored literarnih oddaj med 25. in 31. julijem

25. julij
Humoreska tega tedna – 14.05 (Ars)
Mihail A. Bulgakov: Prigode Čičikova

Literarni portret – 22.05 (Ars)
Marjeta Novak Kajzer - ob 70. jubileju

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi)
Literarni nokturno: Raymond Carver: V morski svetlobi

26. julij
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 20.30 (Ars)
Tess Gallagher: Pesmi

27. julij
Literarni večer – 21.00 (Ars)
Iztok Osojnik: Deroči hudournik, ki ga krepka roka drži na kratko

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.15 (Ars)
Marceline Desbordes Valmore: Pesmi srca

28. julij
Literarna matineja – 11.05 (Ars)
Zakaj, kaj in kako brati v digitalni dobi?

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.15 (Ars)
Lucija Stupica: Potovanje k drugim

29. julij
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.15 (Ars)
Jorie Graham: Vidni svet

Literarni večer – 21.05 (Prvi)
Mihail J. Lermontov: ob 180. obl. smrti

30. julij
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.15 (Ars)
Vicente Blasco Ibáňez Plen

31.julij
Izbrana proza – 18.00 (Ars)
Dževad Karahasan: Vzhodni divan

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.45 (Ars)
Elena Soriano: Otrok brez imena