Foto: Mohorjeva družba
Foto: Mohorjeva družba

Potekala bo pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, udeležila pa se je bo tudi državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

Mohorjeva družba velja za prvo slovensko družbo. Ustanovljena je bila 27. julija leta 1851, ko je bil javno objavljen razglas o ustanovitvi Društva Mohorjeva družba, ki deluje še danes.

Leta 1851 so pobudo za ustanovitev Mohorjeve družbe dali škof Anton Martin Slomšek ter učitelja Anton Janežič in Andrej Einspieler in vse od takrat skuša družba ostajati zvesta poslanstvu njihove daljnovidne zamisli. Mohorjevo družbo sta javno razglasila Einspieler in Janežič ter njuni prijatelji. V njej so tedaj delovali ljudje iz vseh vrst poklicev, od škofov do kuharic in kmetov.

Foto: Mohorjeva družba
Foto: Mohorjeva družba

"Skozi vse viharje slovenske zgodovine"
Kot je zapisano na njihovi spletni strani, spada med osem največjih slovenskih založb s tradicionalnim knjižnim programom in širokim obsegom knjižnih izdaj. Med drugim izdaja slovensko leposlovje in prevode tujega leposlovja, otroško in mladinsko književnost, strokovno literaturo najrazličnejših strok, priročnike in učbenike.

Od leta 1998 izdajajo tudi najstarejšo slovensko literarno revijo Zvon. Vse od izida Slovenske kolede za leto 1858 še danes izdaja vsakoletni Mohorjev koledar in nadaljuje tradicijo Redne zbirke. Od 1860 izdaja najstarejšo slovensko knjižno zbirko Slovenske večernice.

"Mohorjeva družba je skozi vse viharje slovenske zgodovine obstala, ker je ostala zvesta poslanstvu svojih ustanoviteljev, se znala prilagoditi potrebam časa, a jim nikoli ni podlegla. Trdna zasidranost v koreninah slovenstva in krščanskih vrednot ter spoštovanju tradicije je vodilo tudi za smelo prihodnost, v kateri želimo z močjo tiskane knjige skrbeti za ohranjanje in razvoj lepega slovenskega jezika in kulturnega ter duhovnega izročila," so zapisali v založbi.