Mojster Janez s svojim tiskarskim strojem pred mestno hišo, na tradicionalni prireditvi Vrnimo ljudem knjigo, ki jo ob 411. obletnici požiga protestantskih knjig organizira Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar. Foto: BoBo
Mojster Janez s svojim tiskarskim strojem pred mestno hišo, na tradicionalni prireditvi Vrnimo ljudem knjigo, ki jo ob 411. obletnici požiga protestantskih knjig organizira Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar. Foto: BoBo
Mojster Janez je demonstriral tudi, kako se je včasih tiskalo. Foto: BoBo

Predsednik društva Viktor Žakelj je ob tem opozoril na simboliko lučke, ki sta jo z mestno svetnico Mileno Milevo Blažič prižgala za lepšo prihodnost. Po njegovem mnenju bi morala sicer prižgati tri lučke: eno v opomin na barbarski požig knjig, drugo za konec današnji materialni pogoltnosti, tretjo pa kot luč, ki bo svetila v prihodnosti.

V kratkem nagovoru prireditve z naslovom Vrnimo ljudem knjigo je primerjal obdobje pred 500 leti, čas prvih knjig v Sloveniji, med drugim tudi 25 Trubarjevih, z današnjim obdobjem. Čeprav je pred pol tisočletja znalo brati le približno dva odstotka ljudi, je duh iz knjig povzročil bliskovit razvoj in napredek. Danes pa je po njegovih besedah "naša civilizacija znašla pred zidom, prek katerega nismo sposobni pogledati".

Napredek ni vedno edini odgovor
"Če si želimo lepše prihodnosti, moramo iz milijonov knjig ob 98-odstotni pismenosti najti prav ta duh, ki nam bo omogočil nadaljnji razvoj." Prihodnosti, kot je poudaril, ne bo rešil napredek, ampak rast in učenje življenja drug ob drugem.

Blažičeva je na tradicionalni, 12., prireditvi spregovorila v imenu podžupana v začasnem opravljanju funkcije župana Aleša Čerina. Otroški zbor osnovne šole Polje je nagovorila s Trubarjevim citatom: "Ti otroci, te luči." Luč po njenih besedah simbolizira razum in spoznanje, da je knjiga do danes ohranila narodovo identiteto kljub neslavnemu sežigu nekaj voz oziroma okoli 2.000 knjig.

Ste šli po svoj žig?
Za kulturni program prireditve, ki jo je povezoval Matjaž Gruden, je poleg otroškega zbora poskrbel še mešani pevski zbor KUD SCT. Na stojnicah so bile na voljo knjige, v katere so si lahko obiskovalci vtisnili spominski žig. V času prireditve je bila v Rdeči dvorani mestne hiše na ogled tudi razstava Valvasorjevih del. Na njej so razstavljeni prvi trije deli prevoda Slave vojvodine Kranjske, ki nastaja pod okriljem Zavoda Dežela Kranjska, in posamezni bakrorezi iz tretjega dela knjige.