42 ur, kolikor je trajalo, da so Beatli posneli Ob-La-Di Ob-La-Da, zbledi ob raziskovalnih naporih, ki jih je avtor vložil v to knjigo, se hvalijo njegovi založniki. Foto: Amazon
42 ur, kolikor je trajalo, da so Beatli posneli Ob-La-Di Ob-La-Da, zbledi ob raziskovalnih naporih, ki jih je avtor vložil v to knjigo, se hvalijo njegovi založniki. Foto: Amazon
Douglas Adams
Douglas Adams je leta 2001 zaradi infarkta umrl še pred svojim 50. rojstnim dnevom in preden mu je uspelo dokončati šesti del Vodnika (v nekem intervjuju je izjavil: 'Mislim, da bom nekoč napisal še eno nadaljevanje ... Štoparski vodnik bi rad končal malo bolj optimistično. Pet se zdi napačne sorte številka, šest je precej boljša vrsta števila.'). Šesti roman, And Another Thing ... (In še nekaj ...) je leta 2009 napisal Eoin Colfer.
Stephen Fry
Stephen Fry ve ... a noče povedati. Foto: EPA
Dosjeji X
Chris Carter je v seriji Dosjeji X rad uporabljal številko 1121 ali njene permutacije (to je namreč rojstni dan njegove žene), zato morda ni čudno, da je tudi številko stanovanja 'iskalca resnice' Foxa Mulderja obtežil s posebnim pomenom.

To, da je 42 odgovor na vprašanje o smislu življenja, vesolja in sploh vsega, je šala, ki je danes morda še bolj znana od same "trilogije v petih delih" Štoparski vodnik po galaksiji. Oboževalci Adamsovega opusa že od nekdaj skušajo najti kakšen globlji simboličen pomen števila in njegovih pojavljanj - pa čeprav je mit sam po sebi že razblinjen.

"42 bo v redu"
Adams je povsem nedvoumno zatrdil, da je šlo zgolj za šalo. "Morala je biti navadna številka, bolj majhna, in izbral sem to. Binarni sistemi, trinajstiški sistemi, tibetanski menihi ... vse te teorije so čista neumnost. Sedel sem za svojo mizo, strmel na vrt in pomislil: '42 bo v redu.' In sem natipkal. Konec zgodbe." No, Adamsov prijatelj Stephen Fry si vseeno ni pustil vzeti veselja: trdi, da mu je Adams "natančno razložil, zakaj 42" in da je razlog "fascinanten, izjemen, in, če zares pomisliš, popolnoma očiten", da pa se je obvezal, da bo skrivnost odnesel s seboj v grob.

A kjer so teoretiki zarote, je tudi denar: pred kratkim je izšla knjiga 42: Douglas Adams' Amazingly Accurate Answer to Life, the Universe and Everything, v kateri je Peter Gill zbral različna pojavljanja števila 42 v resničnem življenju in s katero naj bi se pisatelju poklonil na desetletnico njegove smrti.

Seveda ljudje posameznim številom posebno vrednost pripisujejo že od nekdaj: sam Platon je študij simbolike števil cenil kot "najvišjo stopnjo učenosti", Pitagora pa je verjel, da imajo števila duše in čudežne moči.

V nadaljevanju je samo krajši izbor "neverjetnih naključij" ponavljanja številke 42:

- Elvis Presley je umrl pri 42 letih.
- Harry Potter ugotovi, da je čarovnik, na 42. strani knjige Harry Potter in kamen modrosti.
- Gutenbergova Biblija je bila natiskana tako, da je bilo na vsaki strani 42 vrstic.
- Titanik je plul s hitrostjo 42 km/h, ko je treščil v ledenik.
- V vzhodni Aziji zaradi vraževerja v visokih stolpnicah pogosto ni 42. nadstropja (prav tako 14, 24 itd.). Besedi za "štiri" in "smrt" namreč zvenita skoraj enako.
- V Shakespearovi tragediji Romeo in Julija duhovnik Juliji zmeša napoj, ki jo bo v smrti podoben spanec zazibal za 42 ur.
- V ameriški TV seriji Dosjeji X FBI-jev agent Fox Mulder stanuje v stanovanju št. 42.
- Najmlajši predsednik ZDA Theodore Roosevelt je v Belo hišo prišel pri 42 letih.
- Atomska bomba, ki je s tlemi zravnala Nagasaki, je imela uničevalno moč 42 milijonov palic dinamita.
- V Big Macu je 42 odstotkov priporočene dnevne količine zaužite soli.
- Na 42. strani Drakule Brama Stokerja Jonathan Harker ugotovi, da je ujetnik vampirja. Na isti strani Frankensteina Victor Frankenstein razkrije, da zna ustvariti življenje.
- Trije med najbolje prodajanimi albumi vseh časov, Thriller (Michael Jackson), Back in Black (AC/DC) in The Dark Side of the Moon (Pink Floyd), trajajo po 42 minut vsak.
- V Knjigi razodetij je zapisano, da bo zver zemlji vladala 42 mesecev.
- V Wimbeldonu so lani uporabili 42 tisoč teniških žogic.
- Izvirna Alica v Čudežni deželi Lewisa Carrolla ima 42 ilustracij.
- 42 je najljubša številka dr. Housa, ljudomrznega zdravnika, ki ga v istoimenski seriji igra Hugh Laurie.

(po The Independentu)