Srečanja, ki bo posvečeno 100. obletnici prve svetovne vojne, ob njem pa bo prvič potekal tudi festival literature za mir Obrazi miru, se bo udeležilo približno 90 avtorjev iz okoli 40 centrov PEN oziroma držav. Foto: BoBo
Srečanja, ki bo posvečeno 100. obletnici prve svetovne vojne, ob njem pa bo prvič potekal tudi festival literature za mir Obrazi miru, se bo udeležilo približno 90 avtorjev iz okoli 40 centrov PEN oziroma držav. Foto: BoBo
Letošnjo srečanje bo posvečeno 100. obletnici prve svetovne vojne. Prva svetovna vojna je uvod v svet, v katerem živimo še danes. Je "humus, topla greda za vse nadaljnje dogajanje, za vzpon fašizma, socialnih revolucij," je pojasnil zgodovinar Janko Prunk. Foto: BoBo
Predsednik Odbora pisateljev za mir mednarodnega PEN-a Tone Peršak je poudaril pozitivno tradicijo vloge umetnosti, literature in intelektualcev v svetu, ki si ga vedno znova želi podrediti kapital. Odbor pisateljev za mir bo razmišljal o novih strategijah, ki bi jih lahko pisatelji uporabljali pri pomirjanju konfliktnih žarišč. Bled bodo obiskali tudi nekateri pisatelji, ki sodelujejo v Mednarodni mreži mest zatočišč za preganjane pisatelje. Pisateljica Ifigenija Simonović bo vodila prireditev, na kateri bodo podelili priznanja nagrajencem literarnega natečaja za osnovne šole Obrazi miru - Zbogom orožje. Foto: BoBo

Srečanja, ki bo posvečeno 100. obletnici prve svetovne vojne, ob njem pa bo prvič potekal tudi festival literature za mir Obrazi miru, se bo udeležilo približno 90 avtorjev iz okoli 40 centrov PEN oziroma držav. Srečanje je letos sicer krajše za en dan, a je program obsežnejši kot lani, je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik slovenskega PEN-a Marjan Strojan.
Blejsko srečanje pisateljev je namenjeno srečevanju predstavnikov raznih centrom PEN ter pogovorom, kako sobivati v toleranci oziroma kako lahko k temu pripomore kultura oziroma literatura. "Želimo vztrajati v pozitivni tradiciji vloge umetnosti, literature in intelektualcev v svetu, ki si ga vedno znova želi podrediti kapital v takšni ali drugačni obliki," je dejal Tone Peršak.
Prva svetovna vojna kot humus za vse nadaljnje dogajanje
Letošnji program bo posvečen prvi svetovni vojni, saj letos mineva 100 let od njenega začetka, hkrati pa je bila po besedah zgodovinarja Janka Prunka uvod v svet, v katerem živimo še danes oziroma se od njega morda počasi poslavljamo. "Prva svetovna vojna je bila humus, topla greda za vse nadaljnje dogajanje, za vzpon fašizma, socialnih revolucij," je pojasnil Prunk.
Tudi tradicionalni okrogli mizi srečanja, ki bosta v četrtek, sta naslovljeni v duhu osnovnega vodila letošnjega srečanja: Zbogom orožje? - prva svetovna vojna skozi oči literatov ter Živimo v vojni ali v miru? - kulturne in politične posledice velike vojne, slednjo pripravlja Odbor za mir.
Odbor za mir o novih strategijah pomirjanja konfliktnih žarišč
Kot je pojasnil predsednik Odbora pisateljev za mir mednarodnega PEN-a Tone Peršak, bosta sestanek odbora, ki bo v petek, in njihova okrogla miza posvečena razmisleku o novih strategijah, ki bi jih odbor v prihodnje lahko uporabljal pri svojih poskusih pomirjanja konfliktih žarišč, saj se je svet od takrat, ko je bil ustanovljen, precej spremenil.
Na Bledu se bodo srečali tudi predstavniki centrov PEN iz Gruzije in Osetije, "da bi se pogovarjali o tem, kako bi lahko kot pisatelji prispevali k spravi" v Južni Osetiji, je dodal Peršak.
Mreža zatočišč za preganjane pisatelje
Gostovali bodo tudi pisatelji Haile Bizen Abraha iz Eritreje, Najati Tayara iz Sirije in Girma Fantaye iz Etiopije, ki sodelujejo v Mednarodni mreži mest zatočišč za preganjane pisatelje (ICORN), ki se ji je leta 2011 pridružila tudi Ljubljana. Prav Fantaye trenutno živi v Ljubljani.
Srečanje bo obiskal prejemnik prestižne francoske Goncourtove nagrade za leto 2013 Pierre Lemaitre. Pisatelju bo ob obisku in slovenskem prevodu njegovega dela Au revoir la-haut (Na svidenje tam zgoraj) v četrtek posvečen literarni večer.
Literarna branja po Sloveniji ter zaključek otroškega literarnega natečaja
Program bo poleg srečanj ponudil še vrsto literarnih branj v več krajih po Sloveniji, v petek pa bodo predstavili tudi nagrajena dela ter podelili priznanja nagrajencem literarnega natečaja za osnovne šole Obrazi miru - Zbogom orožje. Pisateljica Ifigenija Simonović, ki bo prireditev vodila, je izrazila željo, da bi takšne aktivnosi za mlajše nadaljevali tudi v prihodnje.
V soboto pripravljajo obisk doline Soče ter Kobarida in tamkajšnjega muzeja prve svetovne vojne.