Celotno vrednost nakupov v dveh urah, ko bodo knjige prodajali slavni knjigarji, bo Mladinska knjiga v obliki knjig in papirniških izdelkov podarila Zvezi prijateljev mladine Slovenije za otroke iz socialno šibkejših okolij. Foto: Mladinska knjiga
Celotno vrednost nakupov v dveh urah, ko bodo knjige prodajali slavni knjigarji, bo Mladinska knjiga v obliki knjig in papirniških izdelkov podarila Zvezi prijateljev mladine Slovenije za otroke iz socialno šibkejših okolij. Foto: Mladinska knjiga
Knjigarna Konzorcij
Konzorcij se razteza na 1.224 kvadratnih metrih površine, v njej pa je na voljo okoli 70.000 naslovov. Foto: MMC RTV SLO
Konzorcij vsako leto gosti razstavi Frankfurt po Frankfurtu in Bologna po Bologni. Foto: Cankarjev dom

Največja slovenska knjigarna in papirnica danes svojih 50 let praznuje s pestrim programom.
Svoje spomine na začetke Konzorcija je na tiskovni konferenci obujala vodja knjigarne in Schwentnerjeva nagrajenka za življenjsko delo Andreja Mlinar. Konzorcij je po njenih besedah leta 1961 iz nič ustanovila izjemno prodorna ekipa. V začetku je bilo papirnici in knjigarni namenjenih 800 kvadratnih metrov površine, Konzorcij pa je bil tudi prvi, ki je kupcu ponudil neposreden dostop do knjižnih polic, kar je bilo tedaj revolucionarno. V knjigarni so pripravljali oglede, ki so bili novost, nato so začeli z razstavami knjig, ki so bile sprva sporadične.

Knjigarna Konzorcij je v slovenski prostor prinašala drugačnosti in novosti ter se vključevala tudi v aktualno dogajanje, je izpostavila Andreja Mlinar, ki je prepričana, da prava knjigarna nikakor ni le trgovina in da mora imeti dober knjigarnar stik s kupci ter jim znati prisluhniti, saj ga ti pravzaprav usmerjajo. Sama tudi verjame, da bodo knjigarne preživele in da bo tudi Konzorcij dočakal še naslednjih 50 let.

"Katedrala knjige"
Vodja otroškega oddelka v knjigarni Konzorcij Bedita Mlinar meni, da je bistvo knjigarne v tem, da povezuje avtorja in bralca ter da posreduje kakovostno literaturo. Knjigarnarja je označila kot človeka z veliko znanja, kot entuziasta, ki veliko bere.

Predsednik uprave Mladinske knjige Založbe Peter Tomšič pa je poudaril, da Konzorcij ni le knjigarna, ampak je katedrala knjige. Kot je dejal, tu štejejo generacije in danes se spominjajo teh 50 generacij avtorjev, kupcev in knjigarnarjev.

Največja knjigarna in papirnica v Sloveniji se danes razteza na 1.224 kvadratnih metrih površine, v njej pa je na voljo okoli 70.000 naslovov, od tega 40.000 tujih in 30.000 domačih. Letno prodajo 250.000 knjig in pripravijo 200 prireditev.

Razstavo Frankfurt po Frankfurtu, prvo razstavo tujih knjig v Sloveniji, je Konzorcij prvič organiziral leta 1987, razstava Bologna po Bologni pa je bila prvič na ogled leta 1992. Leta 1999 je bil Konzorcij prvič v celoti prenovljen, julija letos pa ga je obiskalo rekordno število ljudi, in sicer več kot 2.000 oboževalcev Georgea R. R. Martina, ki so do deset ur čakali na avtorjev podpis. To je le nekaj vidnejših mejnikov v zgodovini Konzorcija.

Slavni knjigarnarji med šesto in osmo zvečer
Današnje zaznamovanje jubileja se je začelo z učno uro lepopisja, na kateri so udeleženci s peresnikom in črnilom pisali velike in male lepopisne črke na učne liste. Med 18.00 in 20.00 so znani Slovenci zasedli mesto knjigarnarjev Konzorcija in poskušali prodati čim več knjig. Knjige bodo prodajali Ifigenija Simonović, Brane Grubar, Ervin Hladnik Milharčič, Igor Grdina, Zoran Milivojević, Pavle Ravnohrib, Janez Suhadolc, Matjaž Pikalo in Viki Grošelj.

Ob 20.00 je na vrsti okrogla miza s prijatelji Konzorcija, ki jo bo vodil Miha Kovač. Sodelovali bodo Branko Stanovnik, Izar Lunaček, Barbara Hieng Samobor, Sandra Bašić Hrvatin, Andreja Mlinar, Stanka Kranjc Simoneti in Neda Pagon. Dogajanje bo sklenil koncert skupine Same babe.