Nick Hornby se je rodil 17. aprila 1957 v Redhillu v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Nick Hornby se je rodil 17. aprila 1957 v Redhillu v Veliki Britaniji. Foto: EPA

Ena najbolj znanih knjig Nicka Hornbyja je High Fidelity, ki je izšel leta 1995 in so ga prodali v šestih milijonih izvodov. V slovenskem prevodu Alenke Moder Saje smo ga pod naslovom Zvestoba do groba dobili tri leta pozneje.

Sorodna novica Zvestoba do groba

Po tem romanu, v katerem spremljamo lastnika trgovine s ploščami in njegove propadle odnose, so leta 2000 posneli film z Johnom Cusackom, Iben Hjejle, Jackom Blackom, Catherine Zeta-Jones in Liso Bonet. Šest let pozneje je sledil muzikal, leta 2020 pa še televizijska miniserija z Zoe Kravitz, sicer hčerjo Lise Bonet.

Hornby sicer pravi, da mu je vseeno, katere knjige si bralci najbolj zapomnijo. "Vesel bi bil, če bi eno tiskali do konca življenja. Mislim, da bi dobila Zvestoba do groba nekaj smešnih opomb, če bo čez 100 let še obstajala," je povedal za Guardian.

Zgolj tri leta pozneje še ena velika uspešnica
Velika uspešnica je bil tudi pisateljev tretji roman About a Boy, ki je izšel leta 1998, v slovenskem prevodu Mojce Krevel pa je pod naslovom Vse o fantu izšel leta 2002. Knjiga je požela navdušenje predvsem zaradi natančnega opisa misli in občutij 12-letnega Marcusa, ki se počuti osamljenega in kot da "ne spada nikamor", njegova mama je depresivna. V knjigi pa spremljamo "še enega fanta", sicer več kot 30 let starega Willa, čustveno nerazvitega moškega, ki počasi najde smisel svojega življenja, čeprav še nikoli ni imel službe in živi od očetovega uspeha. Po romanu so leta 2002 posneli celovečerec, v katerem nastopajo Hugh Grant, Nicholas Hoult, Toni Collette in Rachel Weisz.

Mimo brexita ne gre ...
Dogajanje Hornbyjevega zadnjega romana Just Like You, ki je izšel leta 2020, je postavljeno v času referenduma o izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja. Zgodba je spletena okoli belopolte, ločene učiteljice in matere dveh fantov, ki ima ljubezensko razmerje z dve desetletji mlajšim temnopoltim mesarjem. To je bila nova tematika za pisatelja, ki živi na severu Londona. "Želel sem, da knjiga predstavlja moje mesto," je povedal za The Times. "Ko odprem svoja vrata, sem v multikulturni soseski, a o tem še nikoli nisem pisal," je še dodal.

Nick Hornby je velik navijač Arsenala in živi čisto blizu nogometnega stadiona v Londonu. Tudi oba njegova sinova iz drugega zakona sta velika navijača tega nogometnega kluba. Foto: EPA
Nick Hornby je velik navijač Arsenala in živi čisto blizu nogometnega stadiona v Londonu. Tudi oba njegova sinova iz drugega zakona sta velika navijača tega nogometnega kluba. Foto: EPA

Nick Hornby se je uveljavil tudi kot scenarist, pri čemer pogosto sodeluje s filmsko producentko Amando Posey, svojo drugo soprogo. Avtorju se je v prvem zakonu leta 1993 rodil sin z avtizmom. Zato se je odločil ustanoviti organizacijo, ki podpira otroke in mladostnike z avtizmom ali Aspergerjevim sindromom. Z drugo soprogo ima dva sinova, ki sta se rodila v letih 2001 in 2004.

Strastni Arsenalov navijač
Književnik je sicer znan tudi kot velik ljubitelj glasbe in navijač nogometnega kluba Arsenal. V knjigi Fever Pitch (Popoln ulov), napol avtobiografski zgodbi iz leta 1992, piše o "nekem" obsedenem navijaču prav tega kluba. Tudi po tej knjigi so posneli film – oziroma kar dva: v letu 1997 britanskega in leta 2005 še ameriško različico.

Javna radiotelevizija in pandemija
Nick Hornby je dejaven tudi kot esejist. Aprila 2020 je za spletno stran založbe Penguin napisal esej, v katerem poudari, da bi javna radiotelevizija BBC, ki so ji pred izbruhom pandemije nekateri grozili z ukinitvijo naročnine, po krizi morala biti "nedotakljiva".

Kot je še zapisal o pandemiji, se "večina stvari, ki bi si jih želel od te krize, ne bo uresničila. Zrak ne bo ostal tako čist, kot je v tem trenutku; promet se bo zgostil; pozabili bomo, da starejši in ranljivi potrebujejo zaščito. Toda, Bog pomagaj politikom, ki se bodo skušali vtikati v javno zdravstvo. Rad bi verjel, da bo BBC s svojim programom, s svojo mirno inteligenco in predanostjo zdravju in spopadanju z izzivi leta 2020 nedotakljiv na podoben način. Upam, da se bodo vsi, ki bi mu radi škodili, zamislili." O tem je BBC označil tudi kot "enega kronskih dosežkov britanskega naroda".