Profesorica na univerzi Yale in avtorica knjige o Camusu Alice Kaplan si v povezavi s ponarejenim rokopisom zastavlja zanimivo vprašanje:
Profesorica na univerzi Yale in avtorica knjige o Camusu Alice Kaplan si v povezavi s ponarejenim rokopisom zastavlja zanimivo vprašanje: "Všeč mi je filozofska uganka, ki jo ta dokument predstavlja ... Če Camus na roko izpiše svoje lastno besedilo, ali je to res ponaredek?" Foto: Dražbena hiša Tajan

Rokopis na 104 straneh je neobičajen, saj zanj velja, da je nastal šele po izidu knjige. Kupec, ki je za knjigo odštel več kot pol milijona evrov, je želel ostati anonimen, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (Omenjeni dražbeni znesek vključuje stroške dražbe, saj je končna ponudba dosegla 500.000 evrov. Predhodno so ocenili, da bi rokopis na dražbi lahko dosegel ceno od 500.000 do 800.000 evrov.)

Rokopis datiral s štiri leta starim datumom?
Rokopisi so, seveda, praviloma napisani pred urejanjem in objavo dela oz. so predpogoj zanju. Camus je tudi na tega zapisal datum april 1940, kar nakazuje, da naj bi bilo na roko napisano delo dokončano približno dve leti pred izidom Tujca. A številne sledi dokazujejo, da ni tako. Prav tako obstaja še drug rokopis s tem datumom.

O Camusevih razlogih lahko samo ugibamo
Ta, ki so ga prodali na dražbi, je poln šaljivih skic, pripomb in subtilnih opomb. Eden od strokovnjakov, ki so se z njim ukvarjali, je ugotovil, da naj bi bil dejansko napisan leta 1944, kar je potrdila tudi Camuseva vdova. Pariz je bil v tem obdobju pod nacistično okupacijo, zato strokovnjaki domnevajo, da ga je Camus za svojega premožnega oboževalca napisal, da bi dobil finančna sredstva za svoje preživetje.

V romanu Tujec (L'Étranger), ki je izšel leta 1942, Albert Camus raziskuje absurdne obrise razmerja med človekom in družbo in prepleta več eksistencialnih tem.  Foto: SOJ RTV SLO
V romanu Tujec (L'Étranger), ki je izšel leta 1942, Albert Camus raziskuje absurdne obrise razmerja med človekom in družbo in prepleta več eksistencialnih tem. Foto: SOJ RTV SLO

Identiteta prvega kupca prav tako ostaja neznana. Je pa bil rokopis predhodno že dvakrat na prodaj na dražbi, v letih 1958 in 1991.

Temeljni steber eksistencialistične literature
Tujec je izšel leta 1942 v prvotni nakladi 4400 izvodov. Hitro je postal uspešnica in nato klasika francoske književnosti, ki so jo prodali v več milijonih izvodov. Velja za ključno delo eksistencializma. Roman pripoveduje o francoskem priseljencu v Alžiriji, uradniku Mersaultu, ki pasivno vdano sprejema svet in dogodke okrog sebe in šele v zaporu, kamor je vržen zaradi umora Arabca, doživi preobrazbo, ko se upre religioznemu in pravnemu sistemu.